Retail&Agrobusiness

Guvernul a majorat cu 93 mil. lei capitalul Casei de Comerţ Unirea, compania de stat pentru dezvoltarea producţiei agricole româneşti

Guvernul a majorat cu 93 mil. lei capitalul Casei de...

Autor: Georgiana Mihalache

26.04.2019, 00:05 144

„Sumele alocate vor fi direcţionate pe principiul eficienţei şi eficacităţii cheltuirii banilor, similar unui investitor Privat Prudent în economia de piaţă, în programe pilot care vor fi dezbătute public pentru a servi intereselor conjugate ale actorilor din piaţă, în beneficiul consumatorului final.“

Guvernul a aprobat majorarea capitalului social al Casei Române de Comerţ Agroalimentar Unirea cu 93 milioane de lei în şedinţa de guvern din 24 aprilie 2019. Banii au venit din bugetul Ministerului Agriculturii şi vor fi folosiţi pentru eficientizarea activităţii de pescuit şi pentru completarea programelor naţionale de sprijinire a produselor tradiţionale, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

„Sumele alocate vor fi direcţionate pe principiul eficienţei şi eficacităţii cheltuirii banilor, similar unui Investitor Privat Prudent în economia de piaţă, în programe pilot care vor fi dezbătute public pentru a servi intereselor conjugate ale actorilor din piaţă, în beneficiul consumatorului final”, se arată în comunicatul de presă. Casa de Comerţ Unirea a fost înfiinţată de Ministerul Agriculturii în ianuarie 2019 pentru a creşte consumul de produse fabricate în România. De asemenea, printre planurile ministerului de resort se numără şi înfiinţarea unei reţele naţionale de magazine care să concureze cu hipermarketurile şi supermarketurile existente.

Prin această companie se creează un mecanism naţional care va asigura achiziţia, sortarea, procesarea primară, standardizarea şi distribuţia produselor către reţele interne comerciale sau de export.

Statul îşi propune să creeze prin intermediul acestei societăţi şi o reţea naţională de clustere agricole, pentru a stimula mediile asociative.

Obiectivul Ministerului Agriculturii este de a asigura agricultorilor cele necesare pentru a creşte calitatea produselor, prin depozitarea şi procesarea industrială a produselor agro-alimentare.

 

Administratorii Casei de Comerţ Unirea sunt preşedinţii patronatelor din România, dar şi un reprezentant al ministerului, printre care se numără Florin Bercu, director executiv la Uniunea Naţională de Ramură a Cooperativelor din Sectorul Vegetal, Adrian Rădulescu, preşedintele Asociaţiei Fermierilor din România, Aurel Popescu, preşedintele Rompan, asociaţie care reuneşte producătorii din industria panificaţiei, Sorin Minea, preşedintele Romalimenta, federaţia patronatelor din industria alimentară. Ei au fost aleşi de Petre Daea, ministrul agriculturii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO