Retail&Agrobusiness

Gigantul farmaceutic Walgreens Boots Alliance a adus şi divizia de logistică în România: 20 mil. lei, prima infuzie de capital

Gigantul farmaceutic Walgreens Boots Alliance a adus şi...

Autor: Georgiana Mihalache

28.12.2017, 20:10 2195

Walgreens Boots Alliance, gigantul care deţine Farmexpert, al doilea distribuitor de medicamente din România după cifra de afaceri, a mai făcut un pas pe piaţa locală şi a adus divizia de logistică Alloga, parte a grupului care activează deja la nivel european. Serviciile de logistică sunt operate de compania Alloga Logistics România, înfiinţată în martie 2017, care a primit o majorare de capital de 20 de milioane de lei în luna noiembrie a acestui an.

Este operatorul logistic şi este dezvoltat la nivel european. Noi l-am avut în România, prestam serviciile, dar sub Farmexpert. Acum s-a deschis chiar operatorul Alloga. Partea de distribuţie normală rămâne la Farmexpert, partea de depozitare şi livrări către parteneri e prestată de Alloga”, a spus pentru ZF Iulian Trandafir, directorul Farmexpert.

El a adăugat că cele 20 de milioane de lei din majorarea de capital vor fi folosite pentru amenajarea noului depozit operat de Alloga Logistics, pentru achiziţia de dotări de la rafturi, până la sisteme de monitorizare de temperatură, sisteme de control, de securitate.

La început va avea până în 50 de angajaţi, dar numărul va creşte. Am mutat partea de servicii logistice de pe Farmexpert pe Alloga”, a mai spus directorul Farmexpert.

În 2016, Walgreens Boots Alliance a adus în România un brand internaţional al grupului sub conceptul Alphega prin care a reunit aproape 600 de farmacii independente care sunt susţinute din punct de vedere comercial de Farmexpert.

Distribuitorul de medicamente Farmexpert a fost înfiinţat în 1996 de omul de afaceri Eugen Banciu, care a vândut compania prin trei tranzacţii succesive în 2006, 2012 şi 2013, către grupul german ANZAG, preluat ulterior de Alliance Boots.

Vânzările Farmexpert au crescut cu 10% la nivel de an financiar, din august 2016 până în septembrie 2017, faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, iar capacitatea depozitului s-a dublat, până la 12.000 mp. La nivelul anului calendaristic 2016, Farmexpert a ajuns la afaceri de 2,8 miliarde de lei, în uşoară creştere faţă de anul precedent

Mediplus este liderul pieţei, cu afaceri de aproape 4 mld. lei în 2016 şi face parte din grupul A&D Pharma, grup cumpărat recent de cehii de la Penta Investments într-o tranzacţie care aşteaptă acordul Consiliului Concurenţei. Podiumul este completat de Fildas, controlat de antreprenoarea Anca Vlad, care mai deţine şi lanţul de farmacii Catena. În piaţă mai activează şi Farmexim, Europharm sau Pharmapharm, iar piaţa este consolidată la vârf.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO