Retail&Agrobusiness

Filip Schwartz, Otter: Măsura ce vizează şomajul tehnic mi se pare corectă şi coerentă, atât timp cât plăţile se fac la timp. Dacă nu se fac la timp, majoritatea firmelor se vor închide

Filip Schwartz, Otter: Măsura ce vizează şomajul...

Autor: Cristina Roşca

19.03.2020, 16:31 235

Vânzările grupului de încălţăminte Otter Distribution au scăzut progresiv începând cu săptămâna trecută, ajungând la un declin de peste 90%. Otter Distribution este unul dintre cei mai mari jucători din retailul de pantofi din România cu câteva zeci de magazine în marile oraşe din ţară.

“În martie 2009, acum fix 11 ani, aveam cea mai proastă lună din istoria firmei noastre, cu scăderi de 45%. De săptămâna trecut declinul a fost progresiv şi a ajuns la 90% versus aceeaşi perioadă a anului trecut. Mai exact, vânzările tind vertiginos spre zero”, spune Filip Schwartz, fondatorul şi cel care conduce businessul.

Otter Distribution are circa 450 de salariaţi, cea mai mare parte a lor lucrând în magazine, doar o pondere mai mică fiind la birouri şi în depozite.

“În primul rând pentru sănătatea angajaţilor dar şi a populaţiei - a celor care se mai plimbă acum prin malluri - cred că este neapărat necesară închiderea de către guvern a centrelor comerciale.”

El spune că în fiecare mall lucrează câteva sute de oameni.

În ceea ce priveşte planurile Otter Distribution, Filip Schwartz spune că va rămâne în picioare o celulă de criză, un număr mai mic de angajaţi în online, la depozit şi în call center. Pentru restul se va opta pentru şomaj tehnic pentru ca businessul să îşi poată relua activitatea după ce va trece vârful pandemiei.

“Menţinerea mallurilor în stare de funcţionare adânceşte criza şi face mai dificilă revenirea în business după aceea. Nu ajuta nici retailerii şi nici mallurile această situaţie. În alte ţări toate centrele comerciale s-au închis.”

În ceea ce priveşte măsurile anunţate astăzi de Guvern, Filip Schwartz spune că îşi va da cu părerea după ce vor fi publice în Monitorul Oficial, momentan fiind doar vorba de declaraţii.

“Totuşi, măsura ce vizează şomajul tehnic mi se pare corectă şi coerentă, atât timp cât plăţile se fac la timp. E cel mai important acum cashflow-ul, nu profitabilitatea. Dacă nu se fac la timp plăţile, majoritatea firmelor se vor închide.”

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO