Retail&Agrobusiness

Fermierii vor să rupă dependenţa faţă de multinaţionale şi cer reînfiinţarea institutelor de cercetare şi dezvoltare din sectorul agricol, ca să poată folosi seminţe şi genetică autohtone

Fermierii vor să rupă dependenţa faţă de...

Autor: Roana Rotaru

10.08.2016, 13:10 585

Federaţia Agrostar a cerut Guvernului să reînfiinţeze staţiunile şi institutele de cercetare-dezvoltare din sectorul agricol, pentru ca agricultorii români să poată folosi seminţe şi genetică autohtone. Astfel, se va reduce dependenţa faţă de multinaţionalele, care au acaparat această piaţă şi care îi obligă pe fermieri să vândă la preţurile impuse de ele.

„În prezent, cercetarea agricolă din România este în faliment, iar fermierii sunt practic dependenţi de multinaţionale, care au reuşit să acapareze piaţa de seminţe, genetică şi chiar creditarea fermierilor cu seminţe şi alte inputuri. Practic, multinaţionala îl finanţează pe producătorul agricol (îi dă inputurile necesare) şi îl obligă să vândă producţia la un preţ impus. Astfel, multinaţionalele sunt beneficiare indirecte ale subvenţiilor acordate, teoretic, fermierilor. Dacă este să analizăm documentele în baza căror fermierii îşi primesc subvenţia pe suprafaţa vom observa că aceştia trebuie să facă dovada cu factura fiscală că au însămânţat cu seminţe certificate, achiziţionate de unde? De la multinaţionale furnizori de seminţe, noi nemaiavând cercetare care să furnizeze astfel de inputuri”, a declart secretarul general al Agrostar Horaţiu Raicu.

Salariile mici din acest sector sunt un alt motiv de îngrijorare pentru reprezentanţii federaţiei Agrostar, care spun că mulţi lucrătorilor din cadrul staţiunilor de cercetare-dezvoltare au un venit net lunar de maximum 800 lei, în timp ce salariile cercetătorilor din cadrul institutelor şi staţiunilor abia ajung la 2.000 lei net, venituri sub nivelul performanţelor realizate sau al pregătirii profesionale.

Federaţia AGROSTAR face apel la Guvernul României, dar şi la agricultori, să susţină reorganizarea acestui sector, pentru a susţine agricultura românească, agricultură ce ar trebui făcută cu soiuri autohtone, ceea ce ar genera venituri pentru cercetare şi nu numai.

Federaţia Agrostar este o organizaţie sindicală din domeniul agricol, are în componenţă peste 45.000 de membri, atât producători agricoli, cât şi salariaţi din agricultură şi servicii conexe, din sectorul privat, cât şi din cel bugetar.

 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO