Retail&Agrobusiness

Fermierii spun că agricultura este la ATI. Ministrul face o anchetă privind calitatea sistemului de irigaţii şi vrea să vadă cine e vinovat că se irigă doar 10% din suprafaţa arabilă

Autor: Florentina Niţu

25.04.2020, 18:45 2843

trebui

♦ În prezent, România irigă circa 100.000 de hectare, însă au fost contractate pentru irigare peste 800.000 de hectare ♦ Suprafaţa irigabilă a ţării este de 1 milion de hectare, iar suprafaţa totală cultivată este de 8,5 milioane de hectare  După cel de-al Doilea Război Mondial, România avea o suprafaţă irigată de 200.000 de hectare ♦ În perioada comunistă au fost amenajate 3,1 milioane de hectare de teren pentru irigaţii ♦ Cel mai mult, România a irigat 1,5 milioane de hect În 2016, a fost creat Programul Naţional de Irigaţii, cu un buget de 1 miliard de euro, pentru a moderniza şi amenaja sistemul de irigaţii pe 2,2 milioane de hectare de teren ♦ Până în prezent au fost cheltuţi 200 de milioane de euro ♦ Agricultura a contribuit cu 4,1% la PIB-ul României în 2019.

Fermierii spun că agricultura este la ATI din cauza secetei prelungite ce persistă de şapte luni şi care a afectat drastic culturile de grâu, orz, rapiţă şi secară, însămânţate în toamnă, iar autorităţile ar trebui să ia măsuri concrete, acum, pentru a moderniza şi extinde suprafaţa irigabilă a României, de numai 1 milion de hectare în prezent, sub 10% din suprafaţa arabilă.

„Seceta este extremă, iar noi avem o su­prafaţă irigabilă de 10% din suprafaţa agricolă. Asta este. Aici suntem în acest moment. (...) Suprafaţa contractată pentru irigaţii a fost de 844.000 de hectare în acest an, iar suprafaţa irigată acum este de 100.000 hectare. Fac apel la oameni să depună cereri să dăm drumul la apă. Seceta nemaiîntâlnită până acum a afectat toate culturile şi o să îi despăgubim pe fermieri, pentru prima dată în ultimii zece ani“, a spus Adrian Nechita Oros, ministrul agriculturii, ieri, 23 aprilie, într-un briefing de presă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO