Retail&Agrobusiness

Fermierii dobrogeni au pierdut în iarnă 10% din recoltele de cereale

Galerie FOTO

Galerie FOTO

Autor: Gabriel Razi

26.01.2015, 15:51 587

Fermierii cu terenuri în sudul şi centrul judeţului Constanţa au pierdut în timpul iernii 10% din recoltele de cereale însămânţate toamna trecută, arată un raport al Comisiei Europene. Constanţa are 230.000 de hectare însămânţate cu cereale, ceea ce înseamnă mai puţin de 10% din total.

Pierderile au venit pe fondul temperaturilor scăzute şi a gerului venit în contextul unui strat insuficient de zăpadă, element ce protector pentru culturile agricole de toamnă.

“Modele matematice indică că recoltele sunt afectate în sudul Rusiei, în anumite părţi din Bulgaria, România şi Polonia”. Luând în considerare condiţiile nefavorabile ale grâului, este probabil ca şi regiunile din nord-estul Ucrainei să fie afectate”, arată raportul dat astăzi publicităţii.

Documentul notează că pierderile din Rusia ar putea fi în realitate mult mai accentuate decât au arătat măsurătorile satelitare şi că şi alte suprafeţe pot fi pierdute în cazul unor noi valuri de ger.

Starea culturilor de cereale din România era la 20 ianuarie mai slabă decât în aceeaşi perioadă a anului trecut dar se află într-o situaţie superior favorabilă faţă de gradul de dezvoltare al plantelor din Franţa, Germania sau Marea Britanie.

Perioada de iarnă este asociată cu riscuri din punct de vedere meteorologic pentru culturile de cereale în condiţiile în care creşterea productivităţii poate fi majorată în primăvară prin investiţii în îngrăşăminte iar ploile excesive din primavăra pot afecta numai parţial randamentele sau calitatea grâului sau orzului.

Starea culturilor la sfrâşitul lunii ianuarie este primul indiciu referitor la producţia noului sezon agricol ce va începe în luna iulie a acestui ani. Situaţia din prezent este un punct de reper dar productivitatea poate varia pe parcursul următoarelor luni în funcţie de condiţiile meteo vitoare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO