Retail&Agrobusiness

Fermier german cu 1.000 de hectare în Arad: Preţul terenurilor a ajuns la vârf şi văd chiar şi scăderi

Fermier german cu 1.000 de hectare în Arad: Preţul...

Autor: Gabriel Razi

16.04.2015, 07:06 1056
Preţul terenurilor agricole în Banat a ajuns aproape de poten­ţialul maxim de creştere în condiţiile în care cotaţiile ce­rea­lelor şi seminţelor oleaginoase nu sunt suficient de mari pen­tru a susţine majorări suplimentare, spune Reinhold Kru­ger, investitor german care deţine o fermă de 1.000 de hectare în Arad. „Văd mai degrabă o stabilitate a preţurilor. Calculele sunt sim­ple, iar creşteri suplimentare de preţ pentru teren ar face nerentabilă investiţia“, spune investitorul.
 
Germanul a fost în martie al treilea cel mai activ investitor pe piaţa funciară agricolă din Arad. El a plătit în medie 6.200 euro pentru fiecare din cele 14,6 hectare pe care le-a achiziţionat în urma a şase tranzacţii cu doi pro­prie­tari. Banatul este o regiune ce are printre cele mai mari pre­ţuri la terenurile arabile pe fondul creşterii competiţiei între fermierii locali şi investitorii străini.
 
„Terenuri disponibile sunt în general în zona noastră în loturi cu suprafeţe mici“, spune Kruger, care operează local prin firma K&K Agroservices.
 
El adaugă că noua lege a terenurilor a frânat ritmul de tranzacţionare a titlurilor de proprietate asupra terenurilor agricole. Acum grosul tranzacţiilor este acoperit de înţele­ge­ri­le semnate de arendaşi pentru suprafeţe pe care le exploa­tea­ză deja. Aceste mişcări sunt făcute pentru securizarea in­ves­tiţiilor făcute de fermieri. „Eu am preferat până acum în ge­neral să cumpăr terenuri şi nu să arendez“, spune Kruger.
 
Investitorul german a reuşit în zece ani de prezenţă directă în agricultură românească să îşi facă loc în piaţă şi să ajungă la o fermă de 1.000 de hectare. El a beneficiat şi de faptul că în urmă cu un deceniu România nu era încă membră a UE, iar agricultura nu atrăgea la fel de mult interes ca în prezent.
 
„Am venit prima dată în România în 2001, am cumpărat ceva teren în 2004 şi am decis să mă implic direct în 2006“, spune Reinhold Kruger.
 
La acel moment, preţul terenurilor arabile era şi de opt ori mai mic faţă de cotaţia din prezent iar suprafeţele se puteau tranzacţiona la liber, singura condiţie fiind înregistrarea unei companii locale. Subevaluarea preţurilor la teren a venit la pachet cu frecvenţa crescută a perioadelor secetoase dar şi cu faptul că judeţul Arad se află relativ departe de generatorii de lichiditate de pe piaţa materiilor prime agricole.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO