Retail&Agrobusiness

Fermier cu 150 de vaci de carne: Stau cu animalele pe stoc, toată piaţa e blocată

Fermier cu 150 de vaci de carne: Stau cu animalele pe...

Autor: Gabriel Razi

11.12.2014, 08:33 1814
Compania Agroind Focşani, unul dintre marii crescători de animale din Vran­cea, a decis să ţină pe stoc 30 de bovine de carne pentru că piaţa s-a blo­cat după apariţia în această toamnă a focarelor gene­ra­te de aşa-numita boa­lă a limbii albas­tre. Com­pa­nia cu afaceri de 6,7 mil. lei (1,5 mil. euro) pe an are 350 de vaci de lapte şi alte 150 de bo­vi­ne de carne, seg­ment pe care a fă­cut pasul anul trecut.
 
„Întreaga piaţă este blocată, şi alţi fer­mieri cu sute de capete au aceleaşi pro­bleme. Piaţa de export a dis­părut, iar abatoarele sunt alimentate cu carne şi preţurile s-au prăbuşit. Ofer­tele sunt mai jos de 1,5 euro/kg, la jumă­ta­te faţă de ce aştep­tam“, a spus Petri­că Azoiţei, ac­ţio­nar şi director ge­neral al Agroind Focşcani.
 
Situaţia fer­mei din Vrancea este un exemplu re­le­vant pentru im­pactul pe care îl are în piaţa anima­le­lor o vulne­ra­bilitate sa­nitar-veterinară pre­cum re­cen­ta epidemie de „limba albastră“ deşi extin­de­rea bolii nu a fost una de am­ploare. Numai piaţa de export pen­tru bovine vii se ridică la 140 mil. euro pe an, un segment aflat în pre­zent sub semnul întrebării. Bovinele vii sunt şi între pri­me­le cinci produse ex­portate de Ro­mâ­nia în funcţie de valoare, iar vo­lu­mul li­vră­rilor poziţio­nea­ză Româ­nia între pri­mii cinci jucă­tori pe piaţa din UE. Româ­nia are un şeptel de apro­xi­mativ 2 mi­lioane de capte, din care 60% este repre­zen­tat de bo­vinele de lap­te iar res­tul de vi­ţei şi vacile de carne.
 
„Nimeni nu ştie ce se va întâm­pla în continuare. Toate abatoarele sunt în aştep­tare acum să vadă ce se în­tâm­plă“, a spus Azoiţei.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO