Retail&Agrobusiness

Familia Sămărescu din Argeş a preluat fosta fabrică de carne Integra din Chitila, într-o tranzacţie estimată la 4-5 mil. euro

Familia Sămărescu din Argeş a preluat fosta fabrică...

Autor: Florentina Niţu

12.05.2021, 17:42 1355

Sam Dor Divers, companie deţinută de familia Sămărescu, care produce carne de porc şi vită (carcasă) în judeţul Argeş, a preluat fosta unitatea de prelucrare a cărnii Integra din Chitila, deţinută de firma Nicbac Prod din Bacău, controlată majoritar de antreprenorul Iulian Farcaş, se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Concurenţei. Tranzacţia este estimată la 4-5 milioane de euro de reprezentanţii Sam Dor Divers.

„Unitatea de prelucrare a cărnii de lângă Bucureşti se pliază după modelul nostru de business, pentru că în judeţul Argeş producem carne de porc şi de vită în carcasă şi prin această tranzacţie vom face produse cu valoare adăugată mai mare şi închidem circuitul, pentru că vom vinde direct către supermarketuri şi hypermarketuri”, a spus pentru ZF Iulian Sămărescu, acţionar al Sam Dor Divers.

Businessul Sam Dor Divers, cu o cifră de afaceri de 78,3 milioane de lei şi un profit net de 1,6 milioane de lei în 2019, este deţinut de Iulian Sămărescu (60%) şi Liliana Sămărescu (40%), potrivit datelor Confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor. Numărul mediu de angajaţi al companiei este de 35 de persoane, mai arată datele publice.

Antreprenorul Iulian Sămărescu afirmă că a făcut această achiziţie pentru a-şi securiza afacerea. El spune că era mai greu să vândă către procesatori, pe de o parte, şi consumul s-a dus către supermarketuri şi hypermarketuri şi era nevoie să vină în întâmpinarea clienţilor, pe de altă parte. „Am mers în rând cu trendul pieţei, căci dacă nu te urci în căruţă, rămâi în urmă. Nu am avut bani să cumpăr activele, dar am apelat la bănci”, a explicat el.

Nicbac Prod, companie controlată de Iulian Farcaş (99%) şi Mihaela Farcaş (1%), cu sediul în judeţul Bacău şi activităţi de prelucrare şi conservare a cărnii şi venituri nete de 58,6 milioane de lei în 2019, a preluat companiile Integra şi Integra Trading Meat din Chitila în anul 2017 de la israelienii Amir Krenzia (fondatorul Alka) şi Shachar Shaine (fostul şef Tuborg în România), potrivit informaţiilor publicate anterior de ZF. Compania Integra fusese în insolvenţă anterior, după ce în 2015 a cerut acest lucru.

Dacă înainte se vindeau mai mult businessuri mici româneşti către multinaţionalele străine, în ultimii ani marii antreprenori români se orientează şi ei spre achiziţii de acest fel. Recent, Top Gel Prod, cel mai mare producător de îngheţată de pe plan local cu capital autohton, controlat de antreprenorul Petre Popa, a cumpărat businessul Secret Prod din judeţul Brăila, producătorul mărcii de îngheţată Bonetta, pentru a-şi consolida poziţia pe piaţă.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO