Retail&Agrobusiness

Efectul scumpirii lemnului de foc. Bogdan Costache, producător agricol din Găeşti: „Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb. A fost şi e încă ieftin!”

Efectul scumpirii lemnului de foc. Bogdan Costache,...

Autor: Roana Rotaru

03.01.2018, 11:38 3526
Producătorul agricol Bogdan Costache din Găeşti, judeţul Dâmboviţa, foloşte un amestec de porumb şi peleţi pentru a-şi încălzi căminul, în condiţiile în care porumbul a ajuns să se vândă la preţuri similare cu lemnul de foc, în anumite regiuni din ţară.
 
În regiunile mai sărace în păduri din sudul ţării,  lemnul de foc se vinde cu circa 600 lei potrivit reprezentanţilor Fordaq - un portal online de vânzare şi cumpărare destinat industriei lemnului, în timp ce fermierii cer pe tona de porumb în jur de 600-700 lei, potrivit datelor din piaţă.
 
„Dacă lemnele sunt scumpe, ardem porumb. A fost şi e încă ieftin! Încălzesc în jur de 130 de metri pătraţi. E 600 lei tona de pelet şi 500 lei tona de porumb, o cantitate pe care o ard o lună şi jumăte lejer!  Porumbul îl produc eu şi ies şi mai bine. În 42 de ore consum trei saci de peleţi de 15 kilograme şi trei găleţi de porumb de 15 litri – amestecate. E mai bine. Mai protejăm pădurile!”, a scris Bogdan Costache din Găeşi pe grupul de facebook Agricultura Românească.
 
Anul acesta, România a detronat Franţa la producţia de porumb, pentru prima dată în istorie, după ce fermierii români au obţinut o producţie record de 14,5 mil. tone de porumb, potrivit datelor Eurostat, o producţie care a plasat România pe locul întâi în UE la producţia de porumb.
România are 6,9 mil. hectare de păduri, potrivit Inventarului Forestier Naţional.
 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO