Retail&Agrobusiness

Cooperativa agricolă Ţara Mea cu 940 de fermieri: „Am avut o perioadă în care vânzările au scăzut dramatic. O săptămână sau două legumele româneşti au rămas nerecoltate sau nevândute”

Cooperativa agricolă Ţara Mea cu 940 de fermieri: „Am...

Autor: Florentina Niţu

05.05.2020, 10:42 382

Florin Burculescu, preşedintele cooperative agricole Ţara Mea din judeţul Vaslui, formată din 940 de fermieri, spune că în momentul în care a izbucnit criza de coronavirus, cererea pentru legume a crescut semnificativ, iar producţia românească a fost „sprijinită” de importuri pentru a face faţă cererii, apoi cererea a intrat în colaps, iar în prezent, comenzile fluctuează.

„După primele săptămâni în care cumpărăturile masive au determinat atât comenzi mult mai mari, cât şi importuri, atunci când magazinele nu au mai făcut faţă şi producătorii nu au reuşit să livreze în timp util, a urmat o perioadă în care vânzările au scăzut dramatic. O săptămână sau două legumele româneşti au rămas nerecoltate sau nevândute. De atunci şi până astăzi, comenzile de la o zi la alta au devenit greu de estimat”, a spus pentru ZF Florin Burculescu, preşedintele cooperativei agricole Ţara Mea.

Majoritatea membrilor cooperativei sunt din judeţele Arad, Braşov, Giurgiu, Satu-Mare, Buzău, Olt, Hunedoara, Galaţi, Prahova şi Călăraşi.

Cooperativa agricolă Ţara Mea a ajuns la afaceri de 214 mil. lei în 2019, plus 7%, din vânzarea legumelor, fructelor, mierii, lactatelor, produselor din carne de porc şi de pui, pâinii şi produselor de băcănie. Ea este principalul furnizor al Kaufland, dar desface produsele şi în Penny Market.

Momentan, produsele sunt vândute doar în România, însă, anterior, Burculescu spunea că şi-ar dori să vândă hrean în afara ţării, pentru că în 1989 România era cel mai mare exportator de hrean la nivel european.

Florin Burculescu a mai spus că din momentul în care a început criza de coronavirus, „toată activitatea economică a devenit haotică”.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO