Caută doar în titlu
Retail&Agrobusiness

Consumul trece pe minus în august şi înregistrează o scădere de 1,2% faţă de luna iulie, după diminuarea cu 2,6% a vânzărilor la produsele nealimentare şi cu 1,4% la carburanţi. Faţă de luna august 2019, consumul a crescut cu 1,6%

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, cel mai bun indicator pentru consum, a scăzut în august atât ca serie brută cât şi  ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 1,2%, respectiv 1,6%, comparativ cu luna precedentă.

Faţă de perioada similară a anului trecut, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) s-a majorat  cu 1,6%, ca serie brută şi cu 2,3% ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, arată datele transmise luni de INS.

Scăderea înregistrat în luna august comparativ cu luna precedentă s-a datorat diminuării vânzărilor de produse nealimentare  cu 2,6% şi a vânzărilor de carburanţi cu 1,4%, în timp ce la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun a fost consemnată o creştere de 0,5%.

(Sursa: INS)

Comparativ cu luna august 2019, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,6% datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse nealimentare (+7,9%) şi la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (+0,4%).

Comerţul cu amănuntul  al  carburanţilor  pentru  autovehicule  în magazine specializate a scăzut cu 6,4%.

În perioada ianuarie-august 2020 volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete) a crescut faţă de perioada similară a anului trecut atât ca serie brută cât şi ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate cu 1,3%, respectiv cu 1,0%.

(Sursa: INS)

"Cifra de afaceri reprezintă veniturile totale înregistrate de către întreprindere în perioada de referinţă, provenite atât din activitatea principală, cât şi din activităţile secundare exercitate de aceasta. Cifra de afaceri nu include TVA şi veniturile din vânzarea sau transferul de mijloace fixe", menţionează comunicatul INS.

Analiştii Băncii Transilvania previzionează o creştere a consumului privat cu un ritm mediu anual de 1,7% în intervalul 2020-2022.

"Ne aşteptăm ca ajustarea din 2020 determinată de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent să fie contrabalansată de redinamizarea din 2021 şi 2022, susţinută de mix-ul relaxat fără precedent de politici economice şi de continuarea convergenţei economice a României spre media europeană, în contextul programelor lansate la nivelul Uniunii Europene în ultimele luni".


 

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.