Caută doar în titlu
Retail&Agrobusiness

Clubul Fermierilor Români a analizat impactul interzicerii exporturilor asupra fermelor: costuri financiare adiţionale, probleme logistice, presiune pe preţuri şi risc insolvenţă

Clubul Fermierilor Români, o asociaţie formată din membrii importanţi din domeniu, consideră că Ordonanţa Militară 8, din 9 aprilie, privind interzicerea exportului de cereale şi alte alimente de bază în spaţiul extracomunitar, adică în afara UE, ar putea duce la costuri financiare adiţionale şi penalizări pentru agrobusiness-urile româneşti, probleme logistice, presiune pe preţuri şi risc insolvenţă.

„Considerăm că este necesară o analiză economică amplă, care să identifice impactul imediat şi pe termen mediu generat de restricţionarea exportului de cereale, inclusiv în ceea ce priveşte menţinerea competitivităţii producătorilor şi procesatorilor care ar fi afectaţi de o astfel de măsură”, spun reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

Ei au efectuat o analiză preliminară din care reiese că asupra fermelor impactul va însemna costuri financiare adiţionale şi penalizări, probleme logistice, presiune pe preţuri şi risc insolvenţă. De altfel, asupra exportatorilor şi industriilor conexe efectele se vor simţi la nivel de terminale, transport, silozuri şi certificarea calităţii, asupra pieţei interne, măsura luată de autorităţi va reducere competitivitate, iar termenele de  plată vor fi extinse, şi, totodată, va impactul va fi vizibil şi asupra poziţiei României pe pieţele externe.

„Având în vedere consecinţele asupra mai multor actori ai sectorului agricol, cu impact previzibil asupra stabilităţii şi sustenabilităţii acestora, propunem crearea de către ministerul Agriculturii a unui Grup de Analiză Operativă a evoluţiilor legate de valorificarea pe piaţă a cerealelor româneşti, la care să participe, alături de reprezentanţii ministerului, specialişti desemnaţi de asociaţii de producători, furnizori de servicii din agricultură şi traderi de cereale”, adaugă reprezentanţii Clubului Fermierilor Români.

Citește continuarea pe zfcorporate.ro

Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.