Retail&Agrobusiness

Cine vrea performanţă în agricultură are nevoie de cel puţin 150 de hectare de teren. Suprafeţele mai mici merg pentru alte activităţi

Jean Ionescu

Jean Ionescu

Autor: Bogdan Alecu

15.02.2016, 16:20 800
România are în jur de 3,6 milioane de fermieri, cu 20% mai puţin decât în urmă cu zece ani, iar cei mai mulţi practică o agricultură de subzistenţă.
 
„O fermă familială trebuie să aibă o suprafaţă de cel puţin 150 de hectare dacă se ocupă de agricultură. Suprafeţe mai mici sunt pretabile pentru alte acti­vităţi, precum le­gumicultură, unde se poate face perfor­manţă pe teren puţin. Dar cine doreşte per­formanţă şi să poată face o rotaţie a cul­turilor, are nevoie de cel puţin 150 de hectare”, spune Jean Ionescu, cel care conduce compania Pioneer Hi-Bred România, parte a gigantului DuPont Pioneer.
 
Ionescu a preluat conducerea companiei începând cu data de 1 iulie 2015, când a fost promovat commercial unit manager pentru România şi Republica Moldova. El este agronom de meserie, având inclusiv un doctorat, şi are în spate o carieră de 12 ani în cadrul companiei, fiind anterior director naţional de vânzări. Înainte de a se alătura companiei americane, a mai activat în vânzări în cadrul Adama, dar şi în cercetare agricolă.
 
Compania americană rulează în România peste 100 de milioane de euro, prin firmele Pioneer Hi-Bred Seeds Agro şi Pioneer Hi-Bred Ro­mâ­nia. Din vânzările Pioneer în România, 60% reprezintă sămânţa pentru porumb, iar restul de 40% reprezintă floarea-soarelui, rapiţa, soia şi lucerna.
 
„Avem peste un milion de ferme care cultivă sub două hectare de teren, adică fac o agricultură de subzistenţă”, arată şeful Pioneer. Pe de altă parte, date recente arată că numărul fermelor cu suprafaţă de peste 100 de hectare a crescut cu 27% în ultimii zece ani. Astfel, la finalul anului 2013 în România erau peste 13.000 de ferme care lucrau peste 100 de hectare, faţă de numai 10.000 în urmă cu zece ani.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO