Retail&Agrobusiness

Cinci cooperative agricole din principalele bazine legumicole din ţară au intrat sub umbrela Ţara Mea, cea mai mare din România, şi vor livra lunar circa 15.000 tone de legume

Cinci cooperative agricole din principalele bazine...

Autor: Florentina Niţu

02.11.2020, 15:27 1120

Cooperativa agricolă integrată Ţara Mea cu sediul în Vaslui, cea mai mare din ţară după cifra de afaceri şi numărul de membrii, a preluat activitatea de centralizare, stocare şi livrare a legumelor de la cinci cooperative agricole din principalele bazine legumicole din ţară, din judeţele Dâmboviţa, Olt, Ilfov şi Hunedoara. Acestea produc legume în câmp şi în solarii pe o suprafaţă de 3.500 de hectare şi vor livra lunar către Ţara Mea circa 15.000 tone de legume.

„Ne bucurăm să integrăm în Ţara mea bazinele legumicole din Lunguleţu (Dâmboviţa), Izbiceni (Olt), Vidra (Ilfov) şi din judeţul Hunedoara. Împreună, cooperativele au peste 300 de membrii din judeţele Ilfov, Giurgiu, Dâmboviţa, Prahova şi Buzău. (...) Încercăm să facem un proiect naţional. Provocarea noastră anul acesta este să îi învăţăm pe fermieri să livreze centralizat”, a spus Florin Burculescu, preşedintele cooperativei Ţara Mea, în cadrul unei întâlniri informale cu presa.

El consideră că este momentul ca producătorii de legume să se unească şi livreze cantitatea produsă către retailerii moderni la un standard de cost mediu stabilit pentru un an. În prezent, Ţara Mea este principalul furnizor al Kaufland România, dar colaborează şi cu Penny Market. Planul lui Burculescu este să colaboreze şi cu ceilalţi retaileri aflaţi pe piaţă.

Cele cinci cooperative, formate din peste 300 de membrii, produc 35 de tipuri de legume, precum rădăcinoase, salată, ceapă, usturoi, conopidă, ardei, sfeclă roşie, ridichie, vinete, castraveţi, cartofi, dar şi mixuri de legume pentru ciorbe şi murături. Odată cu semnarea contractului de adeziune, astăzi, 2 noiembrie, la cooperativa Ţara Mea, acestea vor beneficia de piaţă de defacere constantă.

„Vom avea la raft în februarie rădăcinoase, varză şi mere româneşti”, subliniază Burculescu, până acum aceasta fiind o problemă pentru România.

Până acum cooperativa Ţara Mea era formată din circa 1.000 de fermieri, cu activităţi de cultivare a legumelor, procesarea lactatelor, producţia de carne de porc şi pasăre şi realizarea de produse finite de băcănie, precum mierea, şi a avut afaceri de 214 milioane de lei anul trecut, potrivit reprezentanţilor companiei.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO