Retail&Agrobusiness

Ce vinuri bem în acest weekend, 3 vinuri pentru 3 seri. Recomandările lui Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

3 vinuri pentru 3 seri

Cătălin Păduraru, preşedintele IWCB-VINARIUM

Autor: Catalin Paduraru

26.07.2019, 15:42 1077

Crama Oprişor – La Cetate Pinot Noir 2016

Blanc de Cotnari 2018 – Frâncuşă, Fetească Albă, Tămâioasă Românească

San Marzano – F Negroamaro Salento 2016

Ni se spune (destul de des, din păcate) cum trebuie să fie vinul din soiurile X, Y sau Z.

În general, reperele sunt (cum altfel?!) vinuri clasice din zone în care aceste soiuri s-au consacrat. Adică, Pinot Noir – de pildă – ar trebui să fie ca-n Bourgogne, ceea ce nu e rău. Mai nou, ar putea fi precum cel din Noua Zeelandă. Total diferit. Ceea ce, iarăşi nu e rău. Dar oprim reflex – şi restrictiv - scala acestor repere. Uităm că încălzirea globală, revoluţia tehnologică, stilurile nou apărute, tiparele de consum, au efecte şi asupra gustului unui vin. Şi apoi, de ce ar trebui să fie un vin de la noi aidoma unui vin de aiurea? Nu încerc să induc vreun răspuns, servesc doar un subiect de discuţie. Relaxată. De weekend.

1. Crama Oprişor – La Cetate Pinot Noir 2016

După cum spuneam, în teorie, Pinot Noir se cultivă în zone în care sezonul de coacere este mai scurt şi, uneori, mai răcoros. Ştiţi cum e clima la Oprişor? Taman pe dos. Fierbinte, semideşertică. Viţei-de-vie îi place acolo, dovadă nenumăratele vinuri excepţionale obţinute de germano-oltenii noştri (reminder: ani de zile produsele şi comunicarea Oprişor s-au făcut sub numele Carl Reh Winery). Aşadar, avem un Pinot Noir „altfel”, un vin care, evaluat în „orb” (fără a i se cunoaşte identitatea / provenienţa şi soiul) a impresionat juraţii străini şi români, juraţi care i-au oferit Medalia de Aur la IWCB 2019. Daca aveţi chef de un vin bine aşezat, fără stridenţe, compatibil cu aproape orice fel principal, încercaţi acest vin din gama La Cetate.

2. Blanc de Cotnari 2018

Pare să nu fie dedicat oamenilor de business. Este ieftin şi prea neaoş. A! Mai mult, are şi zaharuri reziduale. Să decantăm puţin. Că nu e scump, e bine. Până la urmă, zilnic urmărim să optimizăm costurile. Dacă putem avea satisfacţie la un preţ moderat, ce e rău în asta? Că e prea românesc, doar nu ne-o fi ruşine ... Cotnari SA este o firmă care insistă să obţina vinuri doar din soiuri româneşti. Blanc-ul 2018 are Frâncuşă 30%, Fetească Albă 30% şi Tămâioasă Românească 40%. Tocmai aici stă jocul echilibrului cu discreta nota de dulce. Aceasta compensează cunoscuta vioiciune a Frâncuşei (nu întotdeauna vrem vinuri care să ‚muşte” din gingii aşa cum o face Frâncuşa când e monocepage, nu toţi oamenii agreează lucrul acesta chiar dacă convenţia conjuncturală îi pune în situaţia de a nu spune deschis ce preferă). Mai e, pe lângă Fetească, şi Tămâioasa care, de ce să n-o spunem clar, se susţine elegant pe cele câteva grame (la litru) de zaharuri. Un vin de băut, un vin de petrecere, un vin pentru toate vârstele.

3. San Marzano – F Negroamaro Salento 2016

De ce ar afirma producătorul din Puglia că este un „vin de meditaţie”? Am avut ocazia, de mai multe ori, să fiu la momentul degustării acestui vin adus în România de către Parmafood. De fiecare dată, după prima sorbitură, comesenii abandonau subiectele iniţiale de discuţie, cercetând cu privirea locul de unde provine vinul din pahar. Sursa, eleganta sticlă F, era trecută din mână în mână. Pentru a-şi confirma – parcă – fiecare, că e vorba de ceva deosebit. După care ... încă un pahar pentru edificare ... Roşu intens spre negru, corp puternic, inventarul tuturor fructelor roşii de pădure (la care se adaugă cireşe negre), eleganţă până la ultima picătură şi ... după. De fapt, în final, descriptorii sunt săraci pentru senzaţia produsă. Aşa stând lucrurile, comentariul degustării riscând să ramână în urma parcursului de plăceri provocate de vin, se lasă un moment de linişte. Şi avem nevoie şi de linişte câteodată.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO