Retail&Agrobusiness

Capacitatea de depozitare a cerealelor a crescut cu peste 50% în şapte ani, până la 26,3 milioane de tone. „Avem spaţii de depozitare, dar nu sunt viabile“

AGROBUSINESS

Capacitatea de depozitare a cerealelor a crescut cu peste...

Autor: Florentina Niţu

09.11.2020, 20:15 736

„În portul din Călăraşi, un siloz este nefuncţional de zece ani pentru că a scăzut nivelul apei pe braţul Borcea şi barjele nu mai au acces la el. Ar trebui făcută o politică naţională prin care să facem o salbă de silozuri în porturile cu ieşire la Dunăre“.

România are o capacitate de de­pozitare a cerealelor de 26,3 milioane de tone, pe hâr­tie, peste necesarul fer­mi­erilor, însă, în realitate, multe dintre spaţii stau goale de ani de zile, pentru că sunt vechi ori sunt poziţionate în locuri în care nu ai acces la ele pe cale mariti­mă sau pe cale feroviară, iar astfel nu sunt funcţionale.

Capacitatea de depozitare a cerealelor - în si­lozuri sau magazine -  a crescut cu peste 54% în ultimii şapte ani, potrivit calculelor făcute de ZF pe baza datelor de la Ministerul Agri­culturii.

În 2013 România avea silozuri cu o capacitate totală de 17 milioane de tone, controlate în mare parte de intermediari, care controlau şi exporturile, conform datelor publicate de ZF la acea vreme.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO