Retail&Agrobusiness

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti propune Guvernului României opt măsuri pentru reducerea impactului crizei coronavirusului asupra comunităţii de afaceri

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti...

Autor: Ramona Cornea

18.03.2020, 12:02 332

Camera de Comerţ şi Industrie a Municipiului Bucureşti (CCIB) a transmis Guvernului României o serie de măsuri, solicitate de firmele bucureştene, membre şi nemembre, propuse spre a fi avute în vedere în cadrul activităţii Grupului de Lucru Interinstituţional pentru evaluarea impactului economic, financiar şi bugetar asupra României generat de efectele COVID-19 (GLI-ECOROM).

Măsurile propuse de CCIB sunt următoarele:

1.    Implicarea activă a Ministerului Afacerilor Externe in gasirea de solutii la nivel global pentru a se evita insularizarea Romaniei în situatia creată. CCIB consideră că limitarea circulaţiei persoanelor în condiţiile răspândirii COVID-19 trebuie să lase suficiente căi pentru continuitatea circulaţiei mărfurilor şi serviciilor la nivel internaţional, dată fiind interdependenţa activităţii în cadrul proceselor de cooperare economică internaţională.

2.    Clarificarea statutului transportatorilor de marfă (şoferi TIR) prin sprijinirea acestora de a-şi desfăşura activitatea atât în trafic intern, cât şi internaţional, în condiţii care, pe de o parte le impune situaţia apariţiei COVID-19, iar pe de altă parte să se evite blocarea aprovizionarii agenţilor economici cu materii prime si materiale, iar a beneficiarilor finali de a primi produsele finite comandate.

3.    Stimularea producătorilor români din toate ramurile economice pentru reconversia producţiei în domenii vitale în această perioadă (medicamente, materiale şi echipamente sanitare, produse alimentare etc).

4.    Amânarea plăţii impozitelor pentru o perioadă determinată de timp.

5.    Plata de urgenţă a TVA pentru societăţile care au de recuperate TVA de la stat.

6.    Plata de către Casa de Asigurari de Sănătate către agenţii economici a restanţelor privind concediile medicale.

7.    Acoperirea de către stat a 75% din valoarea şomajului tehnic, în cazul în care agenţii economici apelează la această modalitate de lucru, asigurându-se astfel menţinerea forţei de muncă necesare la reluarea activităţii.

8.    Datoriile societăţilor de stat aflate în insolvenţă sau faliment către agenţii economici privaţi să fie preluate şi plătite de băncile cu capital de stat (EXIMBank şi CEC), urmând ca acestea din urma să-şi recupereze sumele respective de la societăţile de stat sau la masa credală.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO