Retail&Agrobusiness

Călin Pop, Azomureş: Solul, după 40 de ani de utilizare aproape exclusivă a azotatului de amoniu, nu mai e cel de care învăţam noi

Călin Pop si George Badescu

Călin Pop si George Badescu

Autor: Roxana Rosu

17.10.2016, 12:43 730

Solul, după 40 de ani de utilizare a azotatului de amoniu, nu mai e cel de care învăţam noi, dar în ultimii 9-10 ani se vede utilizarea crescută a NPK-urilor, chiar şi din import, a spus Călin Pop, director naţional de vânzari, Azomureş, în cadrul conferinţei ZF Agrobusiness 2016.

"Utilizarea lor a ajuns la 30%, vs amoniu/uree70%"

Am văzut ferme mari, moderne şi la noi. Eu cred că agricultura creşte în România. Culturile arată bine.

Ştiu 200 de fermieri care au avut peste 6 tone la hectar, peste media din Europa. România este prizoniera azotoaselor, aşa au fost primele instalaţii de îngrăşăminte, dar acum am diversificat producţia. Dar e nevoie şi de un plan naţional de irigaţii, aici sutem mult în urmă. Stocurile de fertilizant au scăzut de anul trecut (98% 2015 vs 2014), dar vedem că fermierii nu mai fug după preţ. Anul trecut s-a consumat 2 mil tone de fertilizant în România, mai mult de jumătate de la Azomureş(54%).

Consumul mediu de fertilizant la hectar în România este de trei ori mai mic decât media de consum în UE.

Cred că produsele bio sunt sub 1% din vânzările de produse alimentare din România. Nici în Germania nu cred că au ajuns la 15% şi ei sunt cea mai dezvoltată piaţă de produse de acest tip. Cred că susţinerea fermierilor se poate face prin ajutor direct, nu prin legi de genul 150. Nu există legi de acest gen în altă ţară, să dictezi logistica şi politica comercială. Nu vom avea solarii şi sere peste noapte, le-am distrus. Trebuie să găsim producători noi pe piaţă.

Avem 1,6 mil tone capacitate pe an. Vrem să creştem odată cu piaţa. Am mărit capacitatea cu 200.000 tone după o investiţie la instalaţia de uree. Peste 240 mil euro în trei ani a fost investiţia totală făcută la Azomureş.

România nu are acces la cel mai ieftin gaz din Europa, cum are Bulgaria de exemplu. Nu suntem interconectaţi. Cel mai mare concurent al nostru este Rusia, care nu respectă nicio lege UE, iar guvernul  subvenţionează preţul gazului pt export. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO