Retail&Agrobusiness

Bătălia pentru puii clorinaţi, simbol al unor conflicte mai largi privitoare la viitorul comerţului între Europa şi SUA

Bătălia pentru puii clorinaţi, simbol al unor...

Autor: Catalina Apostoiu

27.02.2020, 00:05 1010

Puii clorinaţi ocupă din nou un loc central, simbolic, în negocierile dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană cu privire la relaţia lor post-Brexit după ce UE a inserat o nouă clauză în mandatul său de negocieri, scrie The Guardian.

Clauza respectivă cere Marii Britanii să menţină o inter­dic­ţie împotriva cărnii de pasăre tratată cu dezinfectanţi dacă vrea să ajungă la un acord comercial cu cei mai apropiaţi vecini ai săi.

Statele Unite permit producătorilor industriali locali de car­ne să-şi spele păsările cu soluţii dezinfectante după abato­riza­re pentru uciderea bacteriilor. Pentru americani, a-i con­vinge pe negociatorii britanici să renunţe la interdicţie şi să accepte standardele alimentare americane reprezintă o prioritate majoră în încheierea unui acord cu Marea Britanie.

Acest subiect reprezintă de fapt un simbol al conflictelor mai ample privitoare la viitorul comerţului dintre cele două blocuri, SUA şi Europa.

Statele Unite sunt cel mai mare producător de carne de pasăre din lume, iar aproape o cincime din producţie este ex­por­tată. Pentru americani, unul dintre cele mai mari avantaje ale Brexitului este oportunitatea de a pătrunde pe o piaţă euro­peană extrem de importantă pentru excedentul lor uriaş de bunuri agricole.

UE refuză de ani întregi să-şi relaxeze stan­dardele ali­men­tare şi agricole pentru a le aduce în linie cu cele americane.

Uniunea Europeană are o poziţie fundamental diferită cu pri­vire la siguranţa americană comparativ cu Statele Unite, însă americanii consideră obiecţiile europene faţă de bunurile sale drept fundamental protecţioniste.

Brexiterii conservatorii văd obiecţiile europene faţă de standardele americane în acelaşif el. Aceştia au argumentat că odată eliberaţi de reglementările UE împovărătoare, consumatorii britanici vor putea beneficia de alimente mult mai ieftine.

Pentru aceştia, cel mai mare avantaj în schimb este un acces sporit la pieţele americane pentru serviciile financiare britanice.

Industria britanică a cărnii de pasăre are o valoare de 7,2 miliarde de lire sterline pe an. Asemeni industriei americane, aceasta se confruntă cu probleme persistente legate de contaminare. În ambele ţări, carnea de pasăre reprezintă una dintre principalele cauze ale intoxicaţiilor alimentare.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO