Retail&Agrobusiness

Asocierea este vitală pentru fermele de 5-10 hectare. Fermier: „De unul singur este de cinci ori mai greu să faci o investiţie“

Asocierea este vitală pentru fermele de 5-10 hectare....

Autor: Florentina Niţu

30.10.2020, 00:07 1216

Numărul cooperativelor agricole din România a tre­cut de 1.500 anul trecut, unele dintre ele fiind formate din fer­me cu suprafeţe mici, de până în zece hectare. Co­ope­ra­tivele Agri Baza Siloz Cereal Grup, Agrofarm Turia sau Mostiştea Grain sunt numai câteva exemple din sutele care există, ce au membri cu 5, 6, 7 sau 10 hectare în proprietate.

„Suntem 35 de membri acum şi avem în total 6.500 de hectare. Până la finalul anului vom fi 50 sau 80 de mem­bri, dar suprafaţa nu va creşte concomitent cu nu­mă­rul lor, pen­tru că noi intenţionăm să deschidem larg por­ţile pentru micii fermieri, care sunt vitregiţi. Chiar şi în pre­zent avem mul­te persoane fizice în cooperativă cu su­prafeţe de 5, 6 sau 7 hectare“, povesteşte Nicu Temciuc, unul dintre ad­mi­nistratorii cooperativei agricole Agri Baza Siloz Cereal Grup, din judeţul Botoşani.

El susţine că au obţinut discounturi la achiziţia de in­pu­turi agricole, au reuşit să negocieze vânzarea cerealelor la un preţ mai bun şi conform legislaţiei actuale au anu­mite facilităţi, precum scutirea de plata impozitului pe venit, şi este în dezbatere parlamentară un nou proiect de lege pri­vind scutirea cooperativelor agricole de la plata im­pozitului pe clădirile şi terenurile utilizate. „Prin aso­cie­re, mai mulţi fer­mieri mici ajung la un ran­­dament la fel de bun ca un fer­mier mare. Pentru cei cu su­pra­feţe mici aso­cie­rea înseamnă agri­cultură perfor­man­tă. Ne asociem să de­ve­nim per­for­manţi, să avem acces mai uşor la utilaje performante, să cu­mulăm terenurile, astfel încât să lucrăm mai eficient parcele mai mari. De unul singur este de cinci ori mai greu să faci o investiţie“, spun re­pre­zentanţii cooperativei agricole Mostiştea Grain, din localitatea Fundulea, judeţul Călăraşi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO