Retail&Agrobusiness

Cum arată datele despre consum în februarie 2021: Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul indicator pentru consumul privat, a crescut cu 1,3% an/an. În primele două luni consumul s-a majorat cu 1,5%

Cum arată datele despre consum în februarie 2021: Cifra...

Autor: Cristina Bellu

05.04.2021, 09:49 277

Cifra de afaceri din comerţul cu amănuntul, principalul barometru pentru consumul privat, a marcat în luna februarie o creştere cu 1,3%, ca serie brută, faţă de perioada similară a anului trecut, principalul motor de creştere fiind vânzările de produse nealimentare, care au marcat un plus de 7,1% an/an, arată datele transmise luni de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun au crescut în februarie cu 1,1% prin comparaţie cu februarie 2020, în vreme ce vânzările de car­bu­ranţi au scăzut cu 9,1%.

Comparativ cu luna ianuarie, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută, a crescut pe ansamblu cu 0,2%, datorită creşterilor înregistrate la vânzările de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 2,8%) şi la vânzările de produse nealimentare ( plus 0,2%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu 5,0%.

(Sursa: INS)

În perioada ianuarie-februarie 2021, volumul cifrei de afaceri din comerţul cu amănuntul (cu excepţia comerţului cu autovehicule şi motociclete), serie brută a înregistrat o creştere, pe ansamblu, cu 1,5%, datorită creşterii vânzărilor de produse nealimentare (plus 6,3%) şi vânzărilor de produse alimentare, băuturi şi tutun (plus 1,4%).

Comerţul cu amănuntul al carburanţilor pentru autovehicule în magazine specializate a scăzut cu  7,5%.

Analiştii Băncii Transilvania estimează creşterea consumului privat, principala componentă a PIB, cu un ritm mediu anual de 5%, după declinul cu 5% an/an din 2020.
“Conform scenariului macroeconomic central BT, revizuit recent, consumul privat ar putea creşte cu ritmuri medii anuale de 5% în 2021, 5,7% în 2022, respectiv 3,5% în 2023, după declinul cu 5% an/an din 2020, determinat de incidenţa pandemiei şi consecinţele acestui şoc fără precedent”, notează Andrei Rădulescu, director analiză macroeconomică la Banca Transilvania.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO