Caută doar în titlu
Retail&Agrobusiness

Apariţiei pestei porcine în Germania ameninţă afacerile crescătorilor de porci din Ungaria şi Croaţia

Apariţia pestei porcine în Germania poate provoca probleme grave în industria europeană a cărnii, scrie Daily News Hungaria. China a interzis deja produsele germane din carne de porc, ceea ce înseamnă că acestea vor invada pieţele europene, generând o scădere semnificativă a preţurilor şi provocând dureri de cap pe termen lung majorităţii fermierilor.

Tamas Eder, preşedinte al Asociaţiei Ungare a Cărnii, confirmă faptul că produsele germane din carne de porc blocate în Europa ar putea provoca probleme serioase pentru sectorul cărnii din Ungaria. Preţurile din Germania au început deja să scadă, un efect similar putându-se înregistra şi pe piaţa ungară, potrivit acestuia.

Totuşi, ţările care-şi pot exporta produsele din carne pe piaţa chineză pot profita de pe urma situaţiei actuale.

Eder adaugă că retailerii nu ar trebui să cumpere produse germane ieftine, ci ar trebui să le aleagă pe cele ungare ca în trecut pentru a se evita prăbuşirea sectorului. Cel mai mare sindicat al fermierilor europeni, Copa-Cogeca, a făcut apel la toţi participantţii din cadrul industriei să-şi păstreze calmul, subliniind că reglementările europene stricte şi reacţia rapidă a autorităţilor germane vor contribui la stoparea răspândirii bolii.

Gyorgy Vamos, secretar genral al Asociaţiilor Comerciale Ungare, a declarat că produsele germane din carne pot apărea pe piaţa ungară, dar că lanţurile de retail au contracte pe termen lung, astfel încât acest lucru nu ar avea un impact masiv asupra sectorului.

În Croaţia, industria crescătorilor de porci estimează daune de peste 100 milioane de euro, potrivit Total Croatia News. Problemele provocate de situaţia din Germania ar putea afecta mai mult industria croată decât dacă boala ar fi apărut pe plan local.

Din cauza situaţiei alarmante, Asociaţia Croată a Producătorilor de carne de porc cere implicarea urgentă a guvernului, fiind de asemenea pregătită să ofere soluţii pentru diminuarea impactului noii situaţii, a anunţat preşedintele acesteia.

„Astăzi, 70% din necesarul de carne de porc al Croaţiei sunt acoperite de importuri din alte ţări europene. Dorim o mai bună organizare a pieţei pentru încurajarea dezvoltării industriei locale şi reducerii deficitului la import, pentru diminuarea dependenţei industriei croate a cărnii de importul de materii prime“, se arată într-un comunicat al asociaţiei.

Lanţurile de retail fie vor stopa achiziţiile de carne de porc din Croaţia sau se va înregistra o scădere masivă a preţurilor, ceea ce va distruge producţia locală şi va aduce producătorii croaţi în pragul falimentului, avertizează aceasta.

 
 
Companii - care are si subcategorii
AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.