Retail&Agrobusiness

ANPC recomandă atenţie sporită la cumpărarea peştelui, în perioada dinaintea Floriilor

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) recomandă, în perioada premergătoare sărbătorii Bunei Vestiri şi a Floriilor, atenţie sporită la cumpărarea peştelui, a preparatelor de peşte preambalate şi a conservelor.

Astfel, inspectorii ANPC recomandă populaţiei să nu cumpere peşte sau produse din peşte din locuri neautorizate, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare.

Specailiştii recomandă să aveţi în vedere următoarele aspecte la cumpărarea peştelui şi a produselor din peşte:
-Acordaţi o atenţie deosebită aspectului exterior al produsului, pentru a vă forma o prima apreciere asupra gradului de prospeţime;
-Nu achiziţionaţi produse cu suprafaţa mâzguită, lipicioasă, deshidratată, cu pete de mucegai sau produse cu miros şi culoare modificate, aspect de vechi etc.;
-Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte dacă aveţi îndoieli asupra gradului de prospeţime, calitatea şi modul de informare prin etichetare;
-Urmăriţi modul de etichetare a peştelui şi a produselor din peşte şi nu cumpăraţi produse preambalate neetichetate;
-Refuzaţi să cumpăraţi peşte şi produse din peşte preambalate, pe ale căror etichete nu este înscrisă data durabilităţii minimale/ data limită de consum sau dacă aceasta este modificată sau a depăşit termenul;
-La cumpărarea peştelui şi produselor din peşte, solicitaţi şi păstraţi bonul de casă pentru a putea proba achiziţia în cazul în care, în mod justificat, doriţi să reclamaţi calitatea produsului.

Inspectorii avertizează consumatorii că, în anii anteriori, au găsit la comercializare produse neconforme, precum chefal proaspăt expus la comercializare pe pat de gheaţă care prezenta muşchiul cu o consistenţă flască, burtă moale umflată, crap proaspăt care prezenta semne vizibile de alterare (ochii retractaţi în orbite şi burta moale), scrumbie sărată, în vid, cu lichid în ambalaj, care din cauza devidării prezenta consistenţă moale şi miros nespecific, macrou congelat cu arsuri de congelare, din cauza depozitării incorecte, conserve de „sardine în ulei natural” care aveau declarat pe etichetă o cantitate netă de 200 g şi un conţinut de peşte de 120 g, adică 60%, faţă de minim 70% prevăzut conform normelor legale.

De asemenea, o abatere frecvent întâlnită în cadrul acţiunilor de control, desfăşurate în anii anteriori, este nerespectarea condiţiilor de depozitare şi expunere la comercializare, respectiv peşte expus în condiţii necorespunzătoare, direct pe paviment, peşte care prezenta modificări organoleptice – solzi desprinşi, consistenţă flască a muşchiului, peşte şi produse din peşte depozitate în afara spaţiului frigorific la temperatura mediului ambiant, într-un depozit neamenajat, impropriu şi neautorizat sau peşte sărat (şprot şi plătică) depozitat în agregat frigorific, dar care nu asigura temperatura de depozitare stabilită de producător.

ANPC asigură că supraveghează atent piaţa pentru a verifica modul în care operatorii economici îşi desfăşoară activitatea.

AFACERI DE LA ZERO
Linkuri utile

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.zf.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.