Retail&Agrobusiness

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Consumul privat, principala componentă a PIB, îşi va tempera creşterea la 5% în 2020

Andrei Rădulescu, Banca Transilvania: Consumul privat,...

Autor: Cristina Bellu

07.01.2020, 13:17 202

Consumul privat, principala componentă a PIB, îşi va încetini ritmul anual de creştere de la 7,3% în 2018, la 5,3% în 2019, respectiv 5% în 2020, pe fondul perspectivelor de rebalansare a politicii economice interne, este de părere Andrei Rădulescu, director Analiza Macroeconomică la Banca Transilvania.

“Pe de altă parte, prognozăm o redinamizare a consumului privat la 6% în 2021 şi 2022”, spune Andrei Rădulescu într-o analiză a băncii.

Institutul Naţional de Statistică (INS) a publicat astăzi datele cu privire la dinamica comerţului cu amănuntul (barometru pentru consumul privat) , principala componentă a PIB) în luna noiembrie 2019.

Statisticile indică încetinirea ritmului anual de creştere spre cel mai redus nivel din iunie, evoluţie care exprimă creşterea gradului de prudenţă în contextul provocărilor din sfera echilibrului macroeconomic.

“Cu toate acestea, comerţul cu amănuntul a evoluat la un ritm peste potenţial pentrua patra lună la rând în noiembrie, confirmându-se climatul pozitiv din sfera consumului, susţinut de mix-ul relaxat de politici economice”, susţine Andrei Rădulescu.

Astfel, conform INS volumul vânzărilor din comerţul cu amănuntul a crescut pentru a şasea lună consecutiv în noiembrie, cu un ritm lunar de 0,8%, în atenuare de la 0,9%, nivelul înregistrat în octombrie.

Se evidenţiază creşterea vânzărilor de bunuri nealimentare cu o dinamică lunară de 3,5%, cea mai bună evoluţie din ianuarie.

De asemenea, vânzările de bunuri alimentare, băuturi şi tutun au consemnat un avans lunar de 0,3%. Pe de altă parte, vânzările de carburanţi în magazine specializate s-au ajustat cu un ritm lunar de 2,7% în noiembrie.

Datele INS mai indică o încetinire a ritmului de creştere anuală a comerţului cu amănuntul de la 6,8% în octombrie la 6,5% în noiembrie -minimul din iunie.

Evoluţia afost determinată de temperarea vânzărilor de carburanţi în magazine specializate, de la 6,2% în octombrie la 1,8% în noiembrie, cea mai slabă evoluţie din iunie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO