Retail&Agrobusiness

Analiză ZF. Unicarm şi Romaqua, două companii antreprenoriale, cei mai mari angajatori din industria alimentară şi producţia de băuturi

Analiză ZF. Unicarm şi Romaqua, două companii...

Autor: Florentina Niţu

23.07.2021, 00:07 1734

Unicarm, unul dintre cei mai mari producători de pe piaţa cărnii, şi Romaqua, cel mai mare jucător de pe piaţa românească de apă minerală, două companii antre­prenoriale, au fost cei mai mari angajatori din industria alimentară şi producţia de băuturi în 2020.

Unicarm, controlată de românul Vasile Lucuţ, a avut un număr mediu de salariaţi de 3.026, iar recent antreprenorul spunea că se apropie de 3.500 de salariaţi şi are în plan să mai facă angajări, pentru că va deschide 10-15 magazine noi. Însă, chiar şi aşa, cele mai mari companii din industria alimentară şi a băuturilor îşi exploatează insuficient potenţialul de dezvoltare, căci doar 12 companii au peste 1.000 de angajaţi. 

Romaqua, care deţine brandul de ape minerale Borsec şi berea Albacher, este cel mai mare angajator din industria bă­u­turilor, în faţa Ursus Breweries sau Coca-Cola, com­panii cu o cifră de afaceri peste cea a producătorului local.

De altfel, raportat la cifra de afaceri, cei mai mari jucători din cele două industrii sunt grupuri străine – Coca Cola HBC România în producţia de băuturi şi Smithfield în industria alimentară.  Din cele 170.000 de firme din sector, nicio companie antreprenorială  nu a ajuns la venituri nete de 1 mld. lei.

„Creşterea companiilor mari din domeniu poate deveni din ce în ce mai lentă, de multe ori doar în linie cu creşterea organică a sectorului, în cazurile în care segmentul de piaţă este deja destul de mare”, explică Bogdan Belciu, unul dintre cei mai cunoscuţi consultanţi de pe piaţa românească, co-fondator al firmei de consultanţă Valorem Business Advisors.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO