Retail&Agrobusiness

Amazag, platformă ce furnizează informaţii despre agricultură: Peste 44% dintre fermele din România au fost afectate economic de criza de coronavirus

Amazag, platformă ce furnizează informaţii despre...

Autor: Florentina Niţu

17.04.2020, 14:52 262

Peste 44% dintre fermele din România au fost afectate economic de criza de coronavirus, impactul resimţindu-se în special la aprovizionările cu inputuri şi piese de schimb pentru utilaje şi echipamente, potrivit unui studiu realizat de Amazag, o platformă ce furnizează informaţii despre agricultură.

În România, în 2018 erau 20.000 de companii în agrobusiness, care au avut o cifră de afaceri de 37 mld. lei şi 38.400 de angajaţi, potrivit datelor de la Registrul Comerţului. Totodată, peste 93.500 din afacerile agricole din România sunt de tip PFA (persoană fizică autorizată), II (întreprindere individuală), IF (întreprindere familială), arată datele confidas.ro, platformă de analiză financiară a companiilor.

„Chiar dacă până în prezent efectele crizei de COVID-19 nu se resimt acut la nivelul fermelor din România, este de aşteptat ca acest lucru să se întâmple în a doua parte a anului. De aceea este important ca toţi jucătorii din piaţă să îşi unească eforturile într-un demers colectiv de atenuare a acestor efecte. Mă refer aici la fermieri mari şi mici, distribuitori, companii producătoare şi finanţatori”, a declarat Laurenţiu Asimionesei, reprezentant al Amazag.

Amazag a realizat în perioada 6-12 aprilie 2020, la nivel naţional, prin intervievarea telefonică a 280 fermieri de cultură mare, care au în total aproximativ 400.000 de hectare cultivate cu plante de câmp.

Potrivit acestuia, un segment important dintre fermierii afactaţi îl reprezintă fermierii cu business-uri integrate, precum zootehnia sau retailul, afaceri influenţate de scăderea consumului sau presiunea pe preţ. „Totuşi, o bună parte dintre fermieri au fost avantajaţi de faptul că la momentul instituirii stării de urgenţă, aveau fermele aprovizionate în baza contractelor semnate din toamnă.”

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO