Retail&Agrobusiness

Agricultorii români au productivitatea la porumb la jumătate faţă de unguri: „Fiecare fermier maghiar investeşte în îngrăşăminte şi seminţe“

Agricultorii români au productivitatea la porumb la...

Autor: Gabriel Razi

29.01.2015, 00:06 608
Fermierii români au strâns toamna tre­cută în medie 4,5 tone de pe fiecare hec­tar de porumb, în timp ce agricultorii din Ungaria au recoltat cu 50% mai mult deşi calitatea terenului sau condiţiile meteo sunt comparabile. Diferenţa este făcută de structura fermelor şi de consumul de îngrăşăminte, pesticide şi seminţe.
 
„Totul pleacă din tehnologie. Fermele din Ungaria sunt mult mai uniforme decât cele din România. La noi fermele mari fac 10-12 tone/hectar, în timp cele mici fac şi sub 4 tone/hectar. Sunt diferenţe mari între ferme“, spune Alin Mihalache, şef de fermă al Agrimondo, o fermă de 1.000 de hectare din Timiş.
 
În ultimii de 25 de ani, fermierii români nu au reuşit să depăşească nici măcar o dată productivitatea din exploa­taţiile agricole ungureşti, iar maghiarii au reuşit chiar şi recolte la hectar de 2,6 ori mai mari decât cele locale.
 
„Totul pleacă din investiţia pe hectar. Ca să reuşeşti să faci producţii mari, investiţia trebuie să fie de aproximativ 3.000-3.500 lei/hectar“, spune Mihalache.
 
Situaţia arată impactul pe care îl are polarizarea extremă din agricultura locală cu cea mai subţire „clasă de mijloc“ şi cu aproape jumătate suprafaţă agricolă exploatată în ferme de sub 50 de hectare.
 
România reuşeşte totuşi să fie al doilea cel mai mare producător de porumb din Uniunea Europeană pentru că însămânţează 2,5 milioane de hectare cu această cultură, cea mai mare suprafaţă între cele 28 de economii ale blocului comunitar. Toamna trecută România a reuşit astfel să strângă 11,5 milioane de tone de pe 2,5 milioane de hectare, iar Ungaria a tras linie la 9,8 milioane de tone din numai 1,2 milioane de hectare. Cu o productivitate egală cu cea din Ungaria, fermierii locali ar fi strâns 17 milioane de tone, suficient pentru ca economia românească să surclaseze Franţa şi să devină cel mai mare producător de porumb din UE.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO