Retail&Agrobusiness

Agricultorii desfac şampania. România este pentru al doilea an consecutiv cel mai mare producător de floarea soarelui şi porumb din Uniunea Europeană. La grâu suntem pe locul patru

Agricultorii desfac şampania. România este pentru al...

Autor: Florentina Niţu

28.12.2018, 18:45 3311

România se află pe primul loc la producţia de floarea soarelui şi porumb şi pe locul patru la producţia de grâu din Uniunea Europeană, a spus Viorica Dăncilă, premierul României, în şedinţa de guvern din 28 decembrie, pe baza datelor de la Eurostat.

“Statisticile Eurostat din 20 decembrie ne-au dat încă o veste bună: România este pe primul loc la producţia de porumb şi floarea soarelui, pe locul patru la grâu şi pe locul trei la producţia de cereale”, a declarat Viorica Dăncilă, premierul României, în cadrul şedinţei de guvern din 28 decembrie.

Este pentru a doua oară când România trece pe primul loc la producţia de porumb, înaintea Franţei, un mare producător istoric. România cultivă porumb pe o suprafaţă mai mare decât Franţa, dar media de producţie la hectar este mai redusă din cauza lipsei de tehnologizare şi de irigaţii.

În 2018 Franţa a fost afectată de ploi puternice, astfel încât România a trecut pe locul întâIi la producţia de porumb pentru prima dată în istorie.

Anul trecut, România a obţinut locul întâi în Uniunea Europeană la producţia de floarea-soarelui, locul doi la porumb după Franţa, potrivit Institutului Naţional de Statistică.

România a fost cel mai mare exportator de cereale din UE în 2017, în condiţiile în care fermierii români au produs în jur de 24,5 milioane de tone de cereale, echivalentul a 1,2 tone pentru fiecare locuitor al României.

“Noi producem cereale mai mult decât consumăm, dar stăm prost la partea de procesare”, spune  Dănuţ Corbuţ, fermier din judeţul Bihor, administrator al Agroind Cauaceu, producător agricol şi distribuitor de seminţe, pesticide şi îngrăşăminte.

Potrivit datelor disponibile la INS, producţia agricolă vegetală a crescut în anul 2017 faţă de anul 2016, la toate culturile. Astfel, în 2017, România a avut o producţie de peste 14.300 de tone de porumb, în timp ce în 2016 avea o producţie de aprope 11.000 de tone de porumb. La producţia de floarea soarelui, cantitatea a crescut cu 50%, ajungând de la aproximativ 2.000 de tone de floarea soarelui în 2016, la aproape 3.000 de tone în 2017,.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO