Retail&Agrobusiness

AFIR anulează sau amână controlalele pentru unii beneficiarii de fonduri europene din cauza noului coronavirus

AFIR anulează sau amână controlalele pentru unii...

Autor: Florentina Niţu

14.03.2020, 16:38 252

Agenţia pentru Finanţarea Investiţiilor în Rural (AFIR) anulează sau amână controlalele pentru unii beneficiarii ai Fondul European Agricol pentru Dezvoltare Rurală (FEADER), măsură luată ca urmare a apariţiei a coronavirus (SARS-CoV-2), deoarece această activitate presupunea interacţiunea direct dintre autoritatea de control şi beneficiari.

„Pentru proiectele pentru care s-au depus tranşele intermediare de plată se va realiza analiza de risc pentru extragerea eşantionului de proiecte care trebuie verificat la locul investiţiei, urmând ca vizita la locul investiţiei să se realizeze la următoarea tranşa de plată. Astfel, experţii vor putea sa autorizeze plata doar în urma verificării documentare a dosarului cerere de plată”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Agriculturii.

 Criza COVID-19 LIVE TEXT: Sâmbătă, 14 martie, a 18-a zi de coronavirus în România. Ce se întâmplă în ţară şi în străinătate, actualizare la minut  

Pentru proiectele pentru care s-au depus cererile de plată tranşa finală, vizita la locul investiţiei se va face conform procedurilor în vigoare, în perioada imediat următoare întreruperii restricţiilor cauzate de CoVid 19, iar acolo unde se consideră ca zona este una cu risc ridicat, se poate autoriza plata către beneficiari, fără a mai fi necesară vizita la locul investiţiei.

În cazul în care nu se efectuează vizita la locul investiţiei, se va întocmi o notă care va fi aprobată de directorul general adjunct al Centrul Regional pentru Finanţarea Investiţiilor Rurale sau Directorul (CRFIR) şi va fi ataşată dosarului administrativ al proiectului.

Proiectele care au fost cuprinse în eşantionul de control pe teren de 5% şi pentru care nu s-a efectuat încă vizita pe teren vor fi autorizate la plată fară a se mai efectua verificarea pe eşantion şi vor fi incluse în următoarea solicitare de fonduri europene.

„Următoarele eşantioane de control pe teren de 5% se anulează, urmând ca toate certificatele de plată care n-au fost eşantionate să fie introduse în populaţia de eşantionare în momentul în care va înceta situaţia cauzată de apariţia CoVid 19”, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO