Retail&Agrobusiness

Adrian Pintea, APIA: Există deschidere din partea tinerilor pentru agricultură. Peste 3.000 de tineri au pariat pe acest sector în ultimul an

Videoconferinţa Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro si micro prin cooperare şi colaborare

Adrian Pintea, APIA: Există deschidere din partea...

Autor: Cristina Bellu

23.06.2020, 13:49 247

Adrian Pintea, directorul general al Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură, spune că tot mai mulţi tineri încep să parieze pe sectorul agricol, astfel că numărul acestora a crescut cu  peste 3.000 în decursul ultimului an. În acelaşi timp, agricultura s-a concentrat în mâinile unor jucători mai puternici, iar suprafaţa agricolă aflată în exploatare a crescut.

"Numărul fermeirul este în scădere cu circa 15-20 mii de fernieri în fiecare an. Acest lucru arată că agricultura s-a concentrat în mâinile unor jucători mai puternici şi a crescut suprafaţa agricolă aflată în exploatare. A crescut interesul în rândul fermierilor tineri. Astfel, avem cu 3.000 mai mulţi tineri (18-45 de ani), care au pariat pe agricultură în ultimul an faţă de anul precedent", a spus Adrian Pintea în cadrul videoconferinţei Importanţa parteneriatelor în business. Dezvoltarea companiilor agro si micro prin cooperare şi colaborare, realizată de ZF în parteneriat cu Patria Bank.

Alte declaraţii:

Anul acesta a fost plin de provocări. Odată cu debutul pandemiei de COVID-19 a trebuit să ne reinventăm, să găsim soluţii astfel încât fermierii nosştri să fie susţinuţi. De la momentul declanşării crizei am instituit programe prin care am reuşit să eliberăm adeverinţe de finanţare în cel mult 3 zile de la momentul depunerii cererilor.

Toate băncile au fost foarte receptive în a transmite documente în site online, astfel încât aproape 95% din adeverinţe (aproape 10.000) au fost eliberate online.

România are nevoie de o digitalizare şi în sectorul agricol. În perioada pandemiei toate documentele au fost furnizate online de colegii de la APIA, după ce am implementat o procedură internă cu ajutorul departamentului de IT, astfel încât am reuşit să închidem cu bine campania de închidere a cererilor.

Măsura de comasare a terenurilor se află pe un trend ascendent. Asocierea si parteneriatele pot face businessurile să crească.

Este nevoie si de fermieri mici, dar cu cât businessul este mai mare cu atât productivitatea şi eficienţa muncii este mai mare. Trecerea de la metodele convenţionale la cele ale ariculturii ecologice este un deziderat comun la nivelul Uniunii Europene. În România este loc pentru a dezvolta şi mai mult această ramură.

În prezent măsurile de mediu şi climă beneficiază de o finanţare consistentă, iar fermierii joacă un rol esenţial în schimbările de mediu şi biodiversitate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO