Retail&Agrobusiness

Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: România are bani pentru a finanţa cheltuielile agenţilor economici. O noutate va fi apariţia mai multor programe de garantare a statului pentru producţie, tranziţia către digitalizare şi tranziţia către energia verde

Adrian Câciu, ministrul de Finanţe: România are bani...

Autor: Florentina Niţu

07.12.2021, 15:48 192

Programele de sprijin ale companiilor în contextul pandemic, precum IMM Invest sau Agro IMM Invest, vor fi îmbunătăţite, dar vor apărea şi programe noi cu garantare din partea statului pentru producţie, tranziţia către digitalizare şi tranziţia către economia verde, a spus Adrian Câciu, noul ministru de Finanţe, în cadrul unei conferinţe de presă organizată de Asociaţia Berarii României.

„Dezvoltarea programelor cu garanţii de stat este o prioritate pentru mine. Analizez programele în derulare, cum sunt IMM Invest şi Agro IMM şi mi-aş dori ca finanţarea statului să se ducă în zonele în care creăm valoare adăugată, în producţie, procesare, export. (...) O noutate, pe care o veţi vedea lunile următoare, va fi apariţia mai multor programe cu garantare de stat, dedicate producţiei, tranziţie către digitalizare şi tranziţiei către energia verde”, a spus Adrian Câciu.

El consideră că pe lângă aceste programe, autorităţile pot găsi formule să garanteze credite şi pentru economia intermediară şi de servici, dar trebuie este nevoie de o diversificare a măsurilor de sprijin, care să ducă în final la reconversia economiei, de la economia de consum la economia de producţie.

„Vreau să gândim câteva elemente suplimentare de sprijin pentru mediul economic, pentru că nu am închis acest capitol cu pandemia şi vor mai fi provocări de acum înainte. Bani, România are pentru a finanţa susţinerea cheltuielilor agenţilor economici, care trebuie să ia măsuri de protecţie a angajaţilor, cât şi în zona de fluxuri. Vom optimiza programele existente, pentru că România are cu prisosinţă rezerve de finanţare şi trebuie să se ducă către susţinerea companiilor în pandemie”, a mai spus Adrian Câciu.

Ministrul de Finanţe a mai spus că stimulii economici trebuie să meargă la cei care sunt corecţi faţă de stat, adică industriile în care nu există evaziune fiscală, cum este industria berii. „Cei care au o problemă vor găsi formule chiar şi prin digitalizarea accelerată a instituţiilor noastre să poată beneficia de facilităţi în momentul în care intră în normalitate. Cei care îşi plătesc taxele vor beneficia de programe şi poiticii care să îi ajute să se dezvolte în continuare”, a precizat Câciu.

Aceasta a adăugat că mâine, 8 decembrie, se va întâlni cu reprezentanţi ai am mediului de afaceri din România, pentru a găsi soluţii privind echilibrarea economiei, sprijinirea unor sectoare cu probleme şi la maximizarea sectoarelor cristalizate.

„Vom face o analiză împreună şi sunt deschis să găsim soluţii. Prioritatea mea este finanţarea economiei. (...) Nu sunt adeptul faptului că piaţa se reglează, atât timp cât statul o poate ajuta. Vrem să menţinem trendul de creştere economică, bazat pe creşterea reală a economiei”, a afirmat Câciu.

De altfel, din perspectiva creşterii taxelor, el a menţionat că mediul de afaceri nu trebuie să vă faceţi griji. „Teama de taxare să şi-o facă ce care greşesc faţă de economie, pentru ei va fi toleranţă zero la ministerul de Finanţe.”  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO