Retail&Agrobusiness

Administraţia pieţelor din România a decis ca pieţele agroalimentare să rămână deschise: Producătorii agricoli români trebuie să aibă unde să-şi vândă fructele şi legumele, iar populaţia de unde să se aprovizioneze

Administraţia pieţelor din România a decis ca pieţele...

Autor: Cristina Roşca

22.03.2020, 19:13 1463

Asociaţia Administratorilor de Pieţe din România a luat decizia de a ţine deschise pieţele agroalimentare, după intrarea în vigoare a Ordonanţei Militare nr.2/ 21.03.2020. Asociaţia reuneşte 32 de entităţi (instituţii şi societăţi comerciale) din întreaga ţară. La nivel de pieţe există însă mult mai multe conform site-ului propriu, doar în sectorul 1 al Capitalei fiind 13 unităţi precum Piaţa Agroalimentară Matache, Piaţa Agroalimentară Dorobanţi sau Piaţa Agroalimentară Amzei. Piaţa Obor, una dintre cele mai cunoscute din România, se numără pe lista membrilor.

Hotărârea, spun oficialii Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România a fost luată pentru ca producătorii agricoli români să aibă unde să-şi vândă fructele şi legumele, iar populaţia de unde să se aprovizioneze cu bunuri proaspete produse în România.

„Dispoziţiile Ordonanţei Militare nr. 2 trebuie înţelese şi interpretate şi în spiritul lor, raţiunea emiterii acestei ordonanţe fiind aceea de a preveni răspândirea COVID-19 prin limitarea circulaţiei persoanelor doar pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesităţile de bază. Pieţe agroalimentare funcţionează în mai multe zone ale marilor oraşe, astfel încât cumpărătorii pot să se aprovizioneze fără a parcurge distanţe mari, limitându-se riscul răspândirii virusului”, a declarat Ioan Teodor Birţ, preşedintele Asociaţiei Administratorilor de Pieţe din România.

Reprezentanţii Asociaţiei consideră că este important ca pieţele agroalimentare să nu se închidă pentru că, altfel, producătorii agricoli nu vor avea unde să-şi vândă fructele şi legumele şi vor fi nevoiţi să le arunce.

Pe lângă spaţiile destinate producătorilor locali, vor rămâne deschise cele în care se desfăşoară activităţi de vânzare a produselor alimentare, veterinare sau farmaceutice şi a serviciilor de curăţătorie.

„ În continuare spaţiile vor fi dezinfectate şi vom lua toate măsurile de prevenţie dispuse de autorităţi,  am informat producătorii agricoli cu privire la măsurile pe care trebuie să le respecte, iar cumpărătorii sunt rugaţi să evite formarea de grupuri de persoane”, a mai precizat Ioan Teodor Birţ.

Fiecare piaţă are câteva zeci sau chiar sute de comercianţi aflaţi de regulă la distanţă de mai puţin de 2 metri unul de altul.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO