Retail&Agrobusiness

58 de producători români se pregătesc să obţină "paşaport" pentru export

58 de producători români se pregătesc să obţină...

Autor: Cristina Bellu

19.12.2017, 14:17 396

58 de firme active în domeniul agricol şi în producţia de mobilier de lemn şi produse asociate au fost selectate dintr-un total de 83 de societăţi în programul „Servicii integrate de export pentru IMM-urile din România.”, finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano–Român, care urmăreşte pregătirea companiilor în a deveni competitive pe pieţele internaţionale.

Pentru a fi eligibile, firmele selectate au demonstrat că vând produse cu valoare adăugată mare obţinută printr-un grad ridicat de procesare şi inovare, pentru care există cerere externă. În plus, firmele participante au făcut dovada deţinerii unei echipe de management flexibilă, care are capacitatea de a îmbunătăţi produsele sau de a creşte producţia, cu ajutorul dotărilor tehnologice existente, pentru a face faţă solicitărilor noilor pieţe.

Din totalul celor 83 de firme care au aplicat, 47 de societăţi sunt active în domeniul agricol şi 36 în domeniul producţiei de mobilier din lemn şi produse asociate. În plus, 52% dintre aplicanţi provin din regiunile de Nord Est şi Sud Muntenia ale ţării, în timp ce 29% sunt localizaţi în principal în regiunile Nord Vest, Bucureşti Ilfov şi Centru.

Pregătirea finaliştilor va aborda strategia de export, analiza pieţelor internaţionale de interes, crearea unor produse inovatoare şi dezvoltarea tehnologică, ambalare şi etichetare, branding şi promovare, legislaţie fiscală, certificare şi standarde de calitate, canale de distribuţie.

Produsele agricole pregătite pentru a fi prezentate partenerilor externi sunt mierea şi dulceţurile, sucurile 100% din fructe, vinurile, fructele uscate, cătina şi produsele obţinute pe baza ei, produsele lactate şi carnea bio, uleiurile presate la rece, cerealele şi murăturile.

Arta prelucrării lemnului va fi reprezentată în principal prin piesele de mobilier, fie sculptate manual, fie pictate sau cu un design unic.

Prin intermediul acestui proiect, producătorii sunt susţinuţi să dezvolte produse cu valoare adăugată mare prin procesarea locală a materiei prime ecologice. Ei vor beneficia de sprijin pentru participarea la târguri, expoziţii, organizarea în clustere şi sesiuni de matchmaking, pentru a se extinde pe pieţele mai puţin accesibile până acum, precum SUA, Orientul Mijlociu, Asia sau ţările nordice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO