Companii

Restructurarea Romaero, aprobată de ANAF: Statul român recuperează 50 mil. de lei ca urmare a aplicării OG6. Compania pregăteşte investiţii de 200 mil. lei în următorii cinci ani

Restructurarea Romaero, aprobată de ANAF: Statul român...

Autor: Roxana Rosu

02.11.2020, 11:42 1855

ROMAERO a obţinut aprobarea ANAF pentru implementarea planului de restructurare prin Ordonanţa de Guvern nr.6 care reglementează restructurarea datoriilor la buget, ceea ce permite companiei demararea unui program de investiţii de peste 200 milioane de lei, pregătit în colaborare cu CIT Restructuring pentru următorii 5 ani.

Ca urmare a aplicării OG6, statul român a recuperat 50 mil. de lei şi urmează să mai încaseze încă 77 mil. de lei pe parcursul implementării planului de restructurare din totalul datoriei istorice acumulată în ultimii 10 ani de activitate a companiei, menţionează un comunicat al CITR, parte a Impetum Group.

Aplicând restructurarea prin OG6, ROMAERO a beneficiat de anularea a 50% din debitul principal, respectiv 100% din accesoriile acumulate de-a lungul timpului, ceea ce reprezintă o reducere a îndatorării cu peste 255 mil. de lei.

Astfel compania devine bancabilă având toate premisele pentru a se însănătoşi. Totodată, pentru prima dată în ultimii 12 ani, Romaero nu mai are nicio datorie scadentă faţă de bugetul stat, ceea ce înseamnă că va putea participa la toate licitaţiile publice organizate de instituţiile publice româneşti, printre care şi MapN.

„Succesul echipei noastre în aplicarea OG6 pentru redresarea ROMAERO a adus pieţei o serie de premiere şi confirmă viabilitatea acestei soluţii de prevenţie, în contextul în care ROMAERO este o companie strategică, statut ce presupune o serie de limitări în accesarea creditelor, valorificarea activelor, precum şi diferite constrângeri legislative specifice industriei de apărare.  Succesul soluţiei aplicate la ROMAERO depinde acum de implementarea planului de restructurare şi de angajamentul stakeholderilor implicaţi în procesul de redresare a companiei”, a declarat Andra Buţiu, Senior Partner CIT Restructuring, o companie CITR, parte din Impetum Group.

Pentru a ajuta companiile cu datorii la buget, ANAF a extins termenul pentru depunerea notificării intenţiei de restructurare a datoriilor bugetare în cadrul OG6 până în 31 martie 2021.

„Companiile româneşti cu datorii la bugetul de stat primesc o nouă şansă la restructurare. Este o oportunitate binevenită, mai ales în contextul în care jumătate din companiile de impact româneşti de află în dificultate, iar această criză cu siguranţă că a sporit nevoia de restructurare. Acum este momentul optim pentru companiile cu datorii bugetare să acţioneze pentru un nou start în business şi să se redreseze. Procedura de notificare a intenţiei de a beneficia de OG6 se redeschide în intervalul 1 noiembrie 2020 – 31 martie 2021, astfel companiile cu datorii istorice acumulate la bugetul de stat mai au timp pentru a accesa o astfel de facilitate”, a afirmat Adrian Lotrean, Senior Partner CIT Restructuring, o companie CITR, parte din Impetum Group.

ROMAERO a încheiat primul semestru al anului 2020 cu o pierdere netă de 24,1 milioane de lei, faţă de pierderea nată de 32,3 milioane de lei din aceeaşi perioadă a anului 2019, în contextul unor afaceri de 45,3 milioane de lei, în scădere cu 7,8%

Romaero a semnat anul trecut un Memorandum de Înţelegere cu compania Raytheon pentru colaborarea în programul Patriot, care dă şansa companiei de a-şi exporta producţia către sisteme Patriot de pe tot globul. Patriot este un sistem defensiv care reprezintă elementul de bază al apărării NATO împotriva rachetelor balistice şi de croazieră, aeronavelor avansate şi dronelor.

Compania este controlată în proporţie de 56,7% de statul român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediului de Afaceri, în timp ce SIF Muntenia (SIF4) deţine 23,2% din capitalul social, iar Fondul Proprietatea (FP) are 18,9% din numărul de acţiuni.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO