Companii

Restructurarea a taiat profitul Electromagnetica

07.03.2005, 00:00 11

Producatorul de echipamente electrice si electronice Electromagnetica Bucuresti a inregistrat in 2004 un profit net de 0,1 milioane de euro, de peste noua ori mai redus comparativ cu profitul din anul precedent.


Vanzarile societatii au inregistrat totusi o crestere usoara de 5,5%, pana la 14 milioane de euro.


Scaderea profitului s-a datorat programului de restructurare prin care trece compania.


"Anul 2003 a fost unul fericit pentru Electromagnetica. Anul trecut insa a fost un an foarte greu, in conditiile in care compania a fost restructurata complet. Pana in '89, Electromagnetica era cel mai mare furnizor de echipamente pentru telecomunicatii din Romania. Dupa '89, piata s-a adancit pana aproape de disparitia completa, in conditiile in care in telefonia fixa nu s-au mai facut investitii mari si toata atentia s-a indreptat asupra telefoniei mobile. Astfel ca anul trecut vanzarile de piese de schimb pentru RomTelecom au mai reprezentat doar 1,5% din cifra de afaceri a noastra.Tinand cont de noile conditii de piata, societatea a trebuit sa creeze noi produse, ceea ce a necesitat realizarea unor investitii importante", a comentat Ilie Frasineanu, directorul economic al Electromagnetica.


Compania a realizat anul trecut investitii de circa 1,5 milioane de euro, indreptate in directia achizitionarii de utilaje pentru dezvoltarea capacitatilor de productie de matrite, in principal pentru industria auto, de injectare in mase plastice, din fostul profil al companiei mai "rezistand" doar contoarele electrice, si aceasta componenta a activitatii fiind dezvoltata in ultimii trei-patru ani. Toate investitiile au fost finantate din surse proprii, pentru acest an societatea avand din nou programate investitii de cel putin 2 milioane de euro.


"Profitul mai redus inregistrat de Electromagnetica s-a datorat si faptului ca anul trecut noi nu am mai incasat dividende de la societatea mixta pe care o aveam cu Siemens, care s-a retras in 2003. Anul respectiv a fost ultimul in care am mai incasat dividende, valoarea acestora fiind de 16 miliarde de lei (0,4 milioane de euro - n. red.)", a spus Frasineanu. In cadrul acelei societati mixte se montau centralele electrice digitale pe care le fabrica Siemens in Germania.


Electromagnetica a fost si unul din perdantii fluctuatiilor de pe piata valutara. "Aprecierea leului ne-a costat circa 4,5 miliarde de lei (0,1 milioane de euro - n.red.)", a precizat directorul societatii.


Societatea este controlata de Asociatia Salariatilor, care detine 54,1% din actiuni. Actiunile Electromagnetica sunt listate pe RASDAQ, ultima tranzactie cu aceste titluri perfectandu-se la pretul de 4.300 lei/actiune. La acest pret, capitalizarea bursiera a companiei este de 8,6 milioane de euro.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO