Companii

Remus Borza, parlamentar: Decizia Guvernului de a amâna introducerea caselor de marcat cu jurnal electronic încurajează evaziunea fiscală

Remus Borza, parlamentar: Decizia Guvernului de a amâna...

Autor: Cristina Bellu

04.06.2018, 13:45 107

Parlamentarul Remus Borza susţine că decizia recentă a Guvernului privind amânarea  introducerii caselor de marcat cu jurnal electronic încurajează evaziunea fiscală şi sporeşte imposibilitatea statului de a-şi colecta veniturile şi de a susţine cheltuielile publice mai mari de la an la an.

 “În fiecare an România înregistrează o evaziune fiscală de 17 miliarde de euro, din care 9 miliarde de euro evaziune doar la TVA, 2 miliarde de euro din comerţul cu produse accizabile (tutun, alcool, combustibili) şi alte 2 miliarde de euro din comerţul cu produse agricole primare. ”, spune  Remus Borza într-o analiză.

El este de părere că prin adoptarea ordonanţei de urgenţă 44 din 31 mai, care prevede suspendarea sancţiunilor până la 1 septembrie pentru contribuabilii mari, respectiv 1 noiembrie pentru contribuabilii mici care nu s-au dotat cu case de marcat cu jurnal electronic, va spori imposibilitatea statului de a-şi colecta veniturile şi de a susţine cheltuielile publice mai mari de la an la an.

“Termenele stabilite prin Ordonanţa 44 sunt nerealiste. Guvernele viitoare, prin Ordonanţe de Urgenţă, vor proroga până la calendele greceşti aceste obligaţii. Consecinţa: imposibilitatea statului de a-şi colecta veniturile şi de a susţine cheltuielile publice mai mari de la an la an. Această saga a caselor de marcat, începută în 1999 şi nefinalizată nici azi, arată neputinţa tuturor guvernelor de a aduce mai mulţi bani în vistieria ţării.“, apreciază  Borza.

El arată că odată conectate casele de marcat la serverele ANAF, statul vede în timp real trasabilitatea sumelor pe care este îndreptăţit să le încaseze.

“Atunci şi cele câteva mii de societăţi cu imunitate fiscală şi judiciară vor trebui să-şi plătească dările. Dar de 20 de ani acest lucru a fost imposibil, cele 18 Ordonanţe de Urgenţă, începând cu OUG 28/1999 şi terminând cu OUG 44/2018, în realitate au încurajat evaziunea fiscală şi nu au combătut-o. Ordonanţa 44/2018 vine să întărească acest fapt. Reprezintă, totodată, un act de abdicare a statului în faţa marilor evazionişti şi un act de trădare a interesului naţional.“, concluzionează Remus Borza.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO