Companii

Realitatea agriculturii României: 20.000 de mari proprietari agricoli deţin pământ cât 2,85 milioane de mici gospodării

Autor: Roana Rotaru

08.03.2017, 00:07 728

România are cea mai fragmentată structură a proprie­tăţii agricole din Europa, cu 2,85 milioane de mici gospo­dă­rii care exploatează o suprafaţă totală de 5 milioane hectare pe de o parte, şi 20.000 de mari ferme de peste 50 de hectare care exploatează fiecare 6,4 milioane hectare.

Segmentul de ferme medii, de între 2 şi 50 de hecatre, este slab reprezentat în România, în contrast faţă de alte ţări europene precum Polonia sau Cehia.

„Practic dimensiunea medie a unei exploataţii agricole este comparabilă cu cea din Cipru, care cu toţii ştim că are o dimensiune micşorată faţă de România. Această frag­men­tare creează probleme pentru că nu se pot obţine eco­no­mii de scară, nu poţi să ai acces la investiţii sau la teh­no­logie, dar şi altele“, a declarat Bogdan Belciu, partener al companiei de audit şi consultanţă fiscală PWC, în cadrul unei con­ferinţe organizate la sediul companiei.

Productivitatea medie la hectar a României la prin­ci­pale­le culturi de cereale este aproape la jumătate faţă de me­dia europeană, potrivit PWC.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO