Companii

Reabilitarile termice au majorat afacerile Kober Piatra Neamt cu 24%, la peste 20 mil. euro

30.08.2007, 18:11 50

Producatorul de lacuri si vopsele Kober din Piatra Neamt a realizat in primul semestru o cifra de afaceri de 21 de milioane de euro, in crestere cu 24% fata de anul trecut, datorita vremii favorabile din prima parte a anului si cererii de materiale de constructii.
Compania a realizat in primele sase luni un profit net de 1,8 milioane de euro, similar cu cel obtinut in aceeasi perioada a anului precedent.
"Pentru anul acesta estimam o crestere de 20% a cifrei de afaceri, datorita investitiilor din piata rezidentiala si numarului ridicat de reabilitari termice, care s-au intensificat anul acesta si vor continua sa creasca in urmatorii ani", explica Kober. Astfel, cifra de afaceri a Kober va ajunge anul acesta la circa 40 de milioane de euro. Kober intentioneaza sa-si intensifice in urmatorii ani activitatea de export, care are in prezent o pondere de circa 7% din cifra de afaceri, cea mai puternica prezenta fiind in Ungaria.
In plus, compania va dezvolta in urmatorii ani sectorul de vopsele industriale si marine, fiind singurul producator de pe piata romaneasca de vopsele pentru constructii navale.
"Peste 90% din produsele industriale marine sunt exportate, iar contractele le avem cu armatori si cu executanti. In plus, detinem circa 30% din piata locala pe acest segment", afirma Kober. Piata constructiilor navale este in continua crestere, principalele santiere din Romania avand comenzi de sute de milioane de euro pentru construirea de nave. Kober are in derulare in prezent o investitie de circa 10-12 milioane de euro pentru construirea unei fabrici de lacuri si vopsele la Savinesti, cu o productie anuala de peste 120.000 de tone pe an. La Savinesti urmeaza sa fie dezvoltate produse ecologice, pe baza de apa.
Compania detine in prezent o fabrica la Turturesti, unde va ramane productia tuturor produselor care contin solventi, vopsele industriale si marine cu solventi, si lacuri cu solventi, precum si fabricarea de rasini epoxidice, pentru o perioada nedeterminata de timp, in functie de evolutia restrictiilor legislative, potrivit reprezentantilor companiei.
In cadrul noii fabrici, ponderea produselor decorative va fi de circa 80%, iar vopselele industriale vor totaliza circa 20% din cantitatea fabricata. Productivitatea muncii va creste de cinci ori fata de cea existenta la centrul actual, potrivit reprezentantilor Kober.
Daca piata de lacuri si vopsele este in continua ascensiune, sectorul centralelor termice, unde Kober este prezenta cu marca Motan, a inregistrat o stagnare pe piata locala, insa au crescut exporturile.
"Anul acesta nu va fi foarte profitabil pe piata centralelor termice, avand in vedere numarul de unitati vandute. Dar vindem circa 60% din productie la export in tari precum Pakistan, Armenia, Kazahstan, Ucraina, Bulgaria, Ungaria, Italia si Grecia", afirma Kober. Producatorul de lacuri si vopsele din Piatra-Neamt are in prezent 350-370 de angajati pe segmentul de lacuri si vopsele si 80-85 pentru partea de centrale termice marca Motan.
Piata de lacuri si vopsele a devenit foarte competitiva in ultimii ani, odata cu intensificarea investitiilor in reabilitarea cladirilor vechi si in constructia de locuinte noi.
Cresterea anuala cu un ritm de 15-20%, pana la circa 160-180 de milioane de euro la sfarsitul lui 2006, a atras atentia fondurilor de investitii, precum Advent International (SUA) si Oresa Ventures (Suedia), care au intrat in ultimii ani in afacerile Dufa Deutek si respectiv Fabryo Corporation.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO