Companii

RCS&RDS a preluat oficial radiourile CME. Ce se va întâmpla cu posturile Info Pro şi Pro FM

RCS&RDS a preluat oficial radiourile CME. Ce se va...

Autor: Madalina Cerban

24.02.2015, 15:18 1387

RCS&RDS a anunţat, pe 23 decembrie 2014, că va prelua toate licenţele de radio deţinute de Central European Media Enterprises (CME) în România, respectiv Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM şi Dance FM. Însă, pentru a putea să preia aceste radiouri, RCS&RDS avea nevoie de acordul Consiliului Naţional al Audiovizualului, în conformitate cu prevederile legislaţiei audiovizualului.

Astfel, în şedinţa de marţi, CNA a analizat această solicitare de transfer de licenţe de pe societăţile Pro TV SA, respectiv Campus Radio SRL pe societatea RCS&RDS.

Licenţele Pro FM, Info Pro şi Pro Clasic au fost deţinute de CME prin intermediul societăţii Pro TV SA şi, ca urmare a aprobării date marţi de CNA, acestea vor fi transferate pe societatea RCS&RDS.

Totodată, licenţele Music FM şi Dance FM sunt deţinute de societatea Campus Radio SRL, ai cărei asociaţi sunt Pro TV SA - 20% şi Marius Dobre (80%). Societatea a adus la cunoştinţa CNA intenţia de a modifica acţionariatul şi a solicitat acordul prealabil al Consiliului pentru efectuarea acestei operaţiuni. În prezent, asociaţii Campus Radio SRL sunt Pro TV SA (20%) şi Marius Dobre (80%). Acţionariatul ar urma să se modifice în sensul intrării în companie a RCS&RDS, cu 90% din acţiuni, şi a Integrasoft SRL (asociat unic RCS&RDS) - 10%.

De asemenea, reprezentanţii RCS&RDS au spus că doresc să transforme postul de radio Info Pro într-un radio de informaţie, care va avea denumirea Digi FM, şi să menţină profilul muzical al Pro FM. Aceştia au precizat că Digi FM ar urma să emită peste trei luni.

Însă membrul CNA Lorand Turos a spus că Legea audiovizualului nu permite modificarea unei licenţe decât după un an de la începerea difuzării. El a făcut referire la articolul 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat".

Cu toate acestea, membrii CNA au găsit o soluţie legală pentru a ajuta RCS&RDS, astfel încât compania să poată să "servească interesul public" (după cum s-a exprimat membrul CNA Monica Gubernat) şi să lanseze Digi FM, pe reţeaua Info Pro.

Astfel, membrii CNA prezenţi la momentul votului (Florin Gabrea, Valentin Jucan, Lorand Turos, Monica Gubernat, Viorel Vasile Buda, Dorina Rusu, Răsvan Popescu şi Radu Călin Cristea) au aprobat în unanimitate, iniţial, modificarea structurii de programe a Info Pro şi a denumirii sale în Digi FM. În acest caz, s-a ajuns la situaţia că postul de radio Digi FM a fost deţinut pentru câteva minute, marţi, de societatea Pro TV SA.

De asemenea, CNA a aprobat tot cu unanimitate de voturi modificarea structurii de programe a Pro FM, care va rămâne însă generalist, preponderent muzical, ca şi până în prezent.

După ce a aprobat aceste modificări de structuri şi de denumire din Info Pro în Digi FM, CNA a aprobat tot cu unanimitate de voturi şi cedarea licenţelor deţinute de Pro TV SA (Pro FM, Digi FM şi Pro Clasic) societăţii RCS&RDS SA. În acest fel, Digi FM a putut intra în portofoliul RCS&RDS.

În plus, CNA a aprobat cu unanimitate de voturi acordul pentru modificarea acţionariatului societăţii Campus Radio SRL (care deţine licenţele Music FM şi Dance FM), în sensul intrării în acţionariat a RCS&RDS, cu 90% din acţiuni, şi a Integrasoft SRL (asociat unic RCS&RDS) - 10%.

La şedinţa CNA de marţi a participat o delegaţie comună din partea RCS&RDS-Pro TV SA, din care a făcut parte şi Cosmin Prelipceanu, redactorul-şef al televiziunii de ştiri Digi 24, deţinută tot de RCS&RDS. Prelipceanu le-a spus membrilor CNA că a fost însărcinat să se ocupe şi de proiectul acesta al radiourilor.

În acest context, Cosmin Prelipceanu a prezentat planurile companiei RCS&RDS de a transforma reţeaua naţională de radio Info Pro într-o reţea naţională de informaţie, cu denumirea Digi FM.

"Noi am înţeles din licenţa Info Pro că acesta este un radio de informaţie. Ne dorim să facem un radio de informaţie (...) Licenţa Info Pro pentru noi este nevoia românilor de a avea o reţea naţională de radio de informaţie. Credem că există această nevoie şi credem că noi o putem acoperi", a spus Cosmin Prelipceanu.

El a mai spus că noul post de radio Digi FM ar urma să emită în următoarele trei luni şi să difuzeze 50% producţie proprie, 48% producţii ale altor producători şi 2% producţii retransmise de la Digi 24 (emisiunea în care este invitat Emil Hurezeanu). De asemenea, Digi FM ar urma să difuzeze programe de informare (30%), programe educative, culturale şi religioase (2%), divertisment (muzică) - 48% şi publicitate şi teleshopping - 20%.

"Vom avea redacţie proprie pentru Digi FM, care va produce conţinut informativ de radio, pentru radio. Acel 2% se referă la faptul că ne propunem ca seara, între 21.30 - 22.00, să-l preluăm integral pe Emil Hurezeanu, pentru că noi considerăm că emisiunea respectivă se pretează radioului", a spus Cosmin Prelipceanu, precizând că niciun alt program difuzat în prezent de televiziunea Digi 24 nu se pretează la retransmisia la radio, aşa cum e cazul emisiunii cu Emil Hurezeanu.

"Vom avea jurnalişti de radio care să producă un conţinut pentru radio (...) Vom avea un desk comun (cu Digi 24, n.r.), un loc unde se strânge toată informaţia. Infrastructura există deja. Noi vrem să aducem oameni", a mai spus Prelipceanu. El a precizat că, în măsura în care vor dori, angajaţii actuali ai Info Pro şi Pro FM vor putea să lucreze în continuare la proiectul de radio dezvoltat de RCS&RDS.

În ceea ce priveşte grila care ar urma să fie difuzată de Digi FM, Cosmin Prelipceanu a spus: "Ne-am propus ca emisiunile noastre de ştiri să fie consistente, mai lungi, mai generoase decât ale tuturor radiourilor care există acum pe piaţă. Informaţie înseamnă că vom avea emisiuni informative pe Digi FM cu jurnalişti de radio, dar cu conţinut propriu televiziunilor noastre". Prelipceanu a mai spus că pe Digi FM ar urma să fie difuzate şi o emisiune de sport, dar şi una economică.

Pe de altă parte, Pro FM va continua să fie un post de radio generalist, care va difuza multă muzică, reprezentanţii RCS&RDS intenţionând să menţină şi actuala denumire a staţiei. La fel ar urma să se întâmple şi în cazul posturilor de radio Pro Clasic, Music FM şi Dance FM, care la rândul lor vor intra în portofoliul RCS&RDS şi îşi vor păstra formatele şi denumirile actuale.

"Pro FM revine pe reţeaua naţională a Pro FM, cu acoperire ceva mai mică şi, în acelaşi timp, el revine la formatul lui de bază şi la misiunea pe care am avut-o, de a fi un radio pentru tineri, preponderent muzical, dar fără a scăpa din vedere zona de informaţii, pe care o vom livra într-un stil dinamic. Va fi o reducere a procentului de ştiri pe Pro FM, dar vom păstra toate celelalte valenţe ale formatului (...) Vom continua să difuzăm muzică actuală, pop, dance, dar de calitate, promovând preponderent artişti din România. Muzica este aleasă pe baza unei cercetări, sondaj telefonic cu ascultătorii noştri", a declarat, în şedinţa de marţi a CNA, Marius Dobre, directorul executiv al Pro FM.

RCS&RDS plănuieşte să se lanseze pe piaţa de radio din România încă din 2013. Intenţia RCS&RDS viza atât lansarea unei reţele de radio generaliste, intitulate Digi FM, cât şi a unei reţele de radio cu profil tematic-sportiv, cu denumirea Digi Sport FM, după cum a relatat agenţia MEDIAFAX în octombrie 2013.

Însă, la un concurs organizat de Consiliul Naţional al Audiovizualului la sfârşitul anului 2013, RCS&RDS a câştigat doar trei frecvenţe de radio - în Sibiu, Sighişoara şi Reşiţa - pentru a lansa postul generalist Digi FM.

Acum, planurile RCS&RDS s-au schimbat şi nu mai vizează lansarea unei reţele de radio generaliste, ci a unei reţele informative.

În privinţa acestor trei licenţe câştigate la concursul organizat de CNA, Cosmin Prelipceanu a spus că RCS&RDS plănuieşte să renunţe la cea de la Sibiu. De asemenea, RCS&RDS doreşte ca CNA să aprobe ca licenţa de la Reşiţa, obţinută pentru lansarea Digi FM, să fie trecută în reţeaua Pro FM, iar licenţa de la Sighişoara să fie inclusă în noua reţea Digi FM.

În ceea ce priveşte momentul în care Info Pro ar urma să se transforme în Digi FM, Cosmin Prelipceanu a spus: "Ne propunem să începem peste trei luni (...) În trei luni am fi capabili să livrăm ce am propus".

Însă membrul CNA Lorand Turos a spus că Legea audiovizualului nu permite modificarea licenţei decât după un an de la începerea difuzării. El a făcut referire la articolul 56 din Legea audiovizualului, potrivit căruia "Licenţa audiovizuală analogică sau digitală poate fi cedată către un terţ numai cu acordul Consiliului, nu mai devreme de un an de la data intrării în difuzare, cu asumarea de către noul titular a tuturor obligaţiilor decurgând din licenţă şi cu prezentarea certificatelor fiscale din care să rezulte că la data solicitării acordului Consiliului pentru cedarea licenţei nici societatea titulară cedentă a licenţei şi nici societatea cesionară nu înregistrează obligaţii restante la bugetul de stat".

La rândul său, Lucian Mihai, reprezentantul RCS&RDS în relaţia cu CNA, a spus că RCS&RDS va respecta legislaţia în vigoare. "Vom respecta legislaţia în vigoare la momentul la care vom putea să o punem în funcţiune", a spus Lucian Mihai.

CME este o companie de media şi entertainment care operează pe şase pieţe majore din Europa Centrală şi de Est. În România, CME mai deţine televiziunile Pro TV, Pro TV International, Acasă, Acasă Gold, Pro Cinema, Sport.ro, MTV Romania şi Pro TV Chişinău şi Acasă Moldova, dar şi serviciul de video on demand Voyo.

RCS&RDS este una dintre cele mai importante companii de pe piaţa serviciilor de televiziune prin cablu şi satelit din România.

În ultimii ani, RCS&RDS şi-a dezvoltat propriile televiziuni. Astfel, în prezent compania deţine televiziunea de ştiri Digi 24 HD (cu staţiile aferente din teritoriu), televiziunile de filme Digi Film, televiziunile de sport Digi Sport, dar şi televiziunile de documentare Digi Animal World, Digi Life şi Digi World (cu variantele "secundare" Animal World Channel, Life Channel şi World Channel). De asemenea, RCS&RDS este acţionar la posturile muzicale Music Channel, H!T Music Channel şi UTV.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO