Companii

Raport PwC: Valoarea investiţiilor în tehnologii care reduc emisiile de carbon s-a triplat în acest an, dar impactul rămâne încă destul de mic

Raport PwC: Valoarea investiţiilor în tehnologii care...

Autor: Roxana Rosu

21.12.2021, 12:47 89

 

Investiţiile fondurilor de private equity şi ale celor de capital de risc (venture capital) în tehnologii şi soluţii pentru reducerea emisiilor de carbon au crescut cu 210% în perioada octombrie 2020 - iulie 2021, la 87,5 miliarde dolari, comparativ cu perioada similară anterioară, arată raportul global PwC State of Climate Tech 2021.

În acelaşi timp, mare parte din investiţii sunt orientate spre soluţii care reprezintă doar 20% din potenţialul de decarbonizare.

”Investiţiile au urcat exponenţial în ultimul an ca urmare a creşterii angajamentului companiilor pentru politici ESG şi adoptarea de strategii net zero, dar şi a reglementărilor mai stricte în domeniu. Tehnologia şi inovaţia vor avea un rol esenţial în accelerarea decarbonizării, inclusiv pentru marii contributori la emisiile CO2 - transportul, energia, industria şi sectorul alimentar -, care împreună reprezintă peste 50% din emisiile globale de carbon. În ultimul an şi jumătate, fondurile de investiţii au alocat mare parte din fonduri către tehnologii de reducere a emisiilor, dar este necesar ca şi cei mai mari contributori la emisiile globale să investească mai mult, sumele alocate în prezent fiind insuficiente”, a explicat Gabriel Voicilă, Partener Tehnologie PwC România.

Sectorul mobilităţii continuă să atragă cele mai mari finanţări, deoarece vehiculele electrice, micro-mobilitatea şi alte modele inovatoare de transport au atras interesul investitorilor. Totuşi şi în acest sector investiţiile sunt orientate încă spre tehnologii care nu au neapărat cel mai mare impact asupra emisiilor.

De exemplu, vehiculele electrice cu baterii (BEV) reprezintă doar 3% din potenţialul total de reducere a emisiilor până în 2050, dar au primit 60% din finanţarea totală între 2013 şi S1 2021.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO