Companii

Raport global PwC: Aproape 9 din 10 antreprenori anticipează că afacerea lor va reveni până în 2022 la ratele de creştere anterioare pandemiei. ” Sunt două direcţii strategice pentru perioada următoare: transformarea digitală şi strategia de sustenabilitate”

Raport global PwC: Aproape 9 din 10 antreprenori...

Autor: Roxana Rosu

18.02.2021, 13:06 969

Proprietarii afacerilor de familie sunt optimişti în privinţa evoluţia companiilor lor în următorii doi ani, 86% anticipând că vor reveni la ratele de creştere anterioare pandemiei până în 2022, în condiţiile în care impactul crizei sanitare este totuşi inegal între diferitele sectoare ale economiei, potrivit unui sondaj realizat de PwC la nivel global.

Estimările pentru următorul an sunt cu atât mai încurajatoare cu cât, în contextul crizei sanitare, doar 28% dintre respondenţi au estimat creşteri ale vânzărilor pentru 2020, iar 46% scăderi.

”Pandemia a fost un adevărat test de rezistenţă pentru companiile din toate sectoarele. Afacerile de familie mari au rezistat relativ bine şi s-au adaptat situaţiei, iar acum majoritatea privesc viitorul cu încredere. Totuşi sunt două direcţii strategice pe care acestea trebuie să continue să le îmbunătăţească în perioada următoare: transformarea digitală şi strategia de sustenabilitate, proiecte sociale şi de mediu”, a declarat Mihai Aniţa, Partener PwC România.

Dintre toate sectoarele economiei, cel al ospitalităţii şi agrementului este, evident, cel mai grav afectat, 84% dintre respondenţii din domeniu anticipând scăderea afacerilor, urmat de industria auto (64%) şi cea de divertisment şi mass-media (63%).

În ceea ce priveşte măsurile luate în pandemie, 8 din 10 antreprenori le-au permis angajaţilor să lucreze de acasă, iar un sfert şi-au redefinit producţia, pentru a răspunde cererii din pandemie. Doar o treime din afacerile de familie au fost nevoite să reducă dividendele şi doar 20% au avut nevoie de capital suplimentar.

În perspectivă, 80% dintre afacerile de familie intenţionează să-şi diversifice portofoliul sau să se extindă pe pieţe noi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO