Companii

Raliu făcut de preţul energiei pe bursă: maximele se duc spre 100 de euro pe MWh, dublu faţă de media anului trecut. „Este criză de energie“

Raliu făcut de preţul energiei pe bursă: maximele se...

Autor: Roxana Petrescu

09.05.2021, 11:08 1840

♦ La sfârşitul acestei săptămâni, Unitatea 2 a centralei nucleare de la Cernavodă intră în revizie planificată, lucru care va tensiona şi mai mult situaţia din piaţa energiei ♦ Opririle planificate în domeniul nuclear sunt proiecte extrem de complexe care nu pot fi amânate.

Preţul spot al energiei pentru azi, în anumite intervale orare, este de peste 440 lei pe MWh, asta după ce ieri preţul ajunsese la aproape 460 de lei pe MWh, scumpirea energiei fiind o tendinţă vizibilă încă de la începutul acestui an.

De exemplu, media preţului spot pentru anul trecut a fost de 190,9 lei pe MWh (40 de euro/MWh), arată rapoartele Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE).

Specialiştii din domeniu spun că factorii care contribuie la această situaţie este creşterea semnificativă înregistrată de preţul certificatelor de CO2 şi faptul că România este incapabilă să-şi mai asigure necesarul de consum fără importuri.

Preţul certificatelor de emi­sii de CO2 a explodat anul acesta, mergând spre pragul de 50 de euro pe unitate de la o medie de 24 de euro, iar cum ambiţia europeană este de a elimina cărbunii din mixul energetic, situaţia nu se va „linişti“ prea curând, cred specialiştii din piaţă.

„Certificatele de emisii se duc spre 50 de euro pe unitate, în contextul în care la înce­pu­tul acestei pandemii aveam un preţ mediu de 16 euro pe certificat. Este o presiune imensă care se pune acum pe cărbuni pentru a produce mai puţin“, spune George Voicu, specialist în tradingul de energie, care în prezent are propria firmă de proiecte ener­getice, Elnet Instal.

Aceasta este o dublă pro­ble­mă pentru Ro­mâ­nia. Pe de-o parte ener­gia din cărbuni este mai scumpă, iar pe de alta im­porturile tot cresc pe mă­su­ră ce aceas­tă sursă este forţată să iasă din mixul energetic.

„Suntem pe importuri cu tot ce avem acum în funcţiune, cu eoline, cu solare, cu tot. Sun­tem în criză de ener­gie“, mai spune Voicu.

Mai mult, în contextul în care pe 9 mai Uni­tatea 2 a centralei nucleare de la Cerna­vodă va intra în programul de oprire pla­nificată este de aşteptat ca situaţia pe piaţa energiei să se tensioneze şi mai mult.

„Nuclearelectrica anunţă că Unitatea 2 a CNE Cernavodă va intra în programul de oprire planificată începând cu data de 09.05.2021. Desincronizarea de la Sistemul Energetic Naţional va avea loc la ora 11:00. Opririle planificate reprezintă proiecte complexe, iniţiate cu 24 de luni anterior datei planificate“, a explicat Cosmin Ghiţă, directorul general al Nuclearelectrica, unul dintre cei mai ieftini producători de energie locali.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO