Companii

Raiffeisen, la primul an profitabil pe piata de capital

12.12.2002, 00:00 17

Raiffeisen Capital Investment Romania, societatea de brokeraj a bancii austriece Raiffeisen Bank, va incheia anul acesta cu profit pentru prima data de la venirea in Romania, a declarat pentru Ziarul Financiar James Stewart, vicepresedintele Raiffeisen Bank Romania.
Raiffeisen a inceput activitatea de brokeraj in Romania imediat dupa perioada de glorie a Bursei de Valori din 1996 - 1997 iar anii care au urmat- de cadere drastica a preturilor si a lichiditatii- nu au fost tocmai fericiti pentru societate.
Lipsa investitorilor mari si a companiilor atractive pe piata a pus, de altfel, in dificultate, toate societatile de brokeraj afiliate bancilor straine: ABN Amro, Societe Generale, ING sau Creditanstalt Investmentbank (CAIB) Romania.
Dintre acestea, ABN Amro si Societe Generale au decis sa isi inchida societatile de brokeraj din Romania iar CA IB a fost la un pas de a face acelasi lucru.
"Si in cadrul Raiffeisen au existat discutii in sensul inchiderii societatii de brokeraj din Romania, dar am insistat ca acest lucru sa nu se intample. In final, continuarea activitatii s-a dovedit a fi o decizie buna", a precizat Stewart.
Spre deosebire de anul trecut, cand prezenta pe piata a fost mai degraba modesta, societatea de brokeraj a Raiffeisen a intermediat in perioada ianuarie - noiembrie 2002 tranzactii in valoare de 488,47 miliarde lei (14,5 milioane dolari). Valoarea tranzactiilor a adus Raiffeisen Capital Investment o cota de 3,62% din piata societatilor de brokeraj, fiind pe locul opt in topul acestora. 
Ascensiunea societatii a fost accelerata si de evolutia foarte buna a Bursei de Valori. Anul acesta, valoarea tranzactiilor zilnice a crescut de la 100.000 - 300.000 de dolari pana la aproape 1 milion de dolari. Majoritatea cotatiilor s-au dublat sau chiar triplat, cresterea preturilor si a valorii tranzactiilor datorandu-se in special investitorilor romani de talie medie.
Achizitia, anul trecut, a Bancii Agricole de catre Raiffeisen Romania si fuziunea dintre cele doua entitati, anul acesta, a creat, de altfel, noi perspective pentru activitatea de brokeraj a grupului austriac.
Raiffeisen Capital Investment Romania a preluat cea mai mare parte din agentii si clientii Actiuni Nationale (societatea de brokeraj a Bancii Agricole) si va putea sa foloseasca reteau nationala de sucursale pentru a-si dezvolta segmentul de retail.
James Stewart spune, insa, ca societatea de brokeraj nu se va multumi numai cu intermedierea tranzactiilor cu actiuni.
"Consideram ca, pe termen mediu, marea provocare pentru Bursa de Valori din Bucuresti va fi atragerea companiilor care vor sa se finanteze prin obligatiuni corporatiste. Noi vom incerca sa profitam de aceasta tendinta si sa aducem astfel de emisiuni de obligatiuni la Bursa. De altfel, purtam discutii cu cateva companii in acest sens", a precizat Stewart.
In prezent, desi exista regulamente si suport tehnic pentru tranzactii cu obligatiuni corporatiste, la Bursa de Valori sunt listate doar cateva emisiuni de obligatiuni municipale.  

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO