Companii

Raiffeisen Investment: Vom asista cu siguranta la ajustarea asteptarilor vanzatorilor

Raiffeisen Investment: Vom asista cu siguranta la ajustarea asteptarilor vanzatorilor
28.10.2008, 15:12 28

"Pe fondul degradarii conditiilor economico-financiare, constatam o tendinta clara a orientarii achizitiilor fie catre businessuri mature, cu o pozitie de piata consolidata, fie spre businessuri relativ mici, dar in sectoare cu potential mare de crestere, asadar tranzactii de valori mici, fara nevoie de leverage (imprumuturi - n. red.)", este de parere Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania SRL.

In trimestrul trei al acestui an piata locala de fuziuni si achizitii a atins 975 mil. euro in scadere cu 70% comparativ cu nivelul de
3,3 mld. euro consemnat in aceeasi perioada din 2007.
"In trimestrul trei din 2008 marea majoritate a tranzactiilor, din punct de vedere valoric, au fost de tip inbound (achizitii straine - n. red.), cu un total de 975 milioane de euro, urmate de tranzactiile "domestice" cu 96 milioane de euro si in ultimul rand de tranzactii "outbound" (achizitii romanesti in afara - n. red.) cu doar 8 milioane de euro. Din punctul de vedere al numarului de tranzactii, prima si a doua categorie au inregistrat fiecare cate 25 de tranzactii, in timp ce doua companii romanesti au cumparat pachete de actiuni la societati din strainatate", a adaugat Ioana Filipescu.
In perioada iulie-septembrie 2008 sectoarele in care s-au inregistrat cele mai multe tranzactii au fost cel financiar (7 deal-uri cu o valoare cumulata de 389 mil. euro), cel imobiliar 10 tranzactii insumand 310 mil. euro, dar in scadere cu 58% fata de 2007), si energia (3 tranzactii insumand 200 mil. euro).
Printre deal-urile consemnate in sectorul financiar se numara prima tranzactie din pensii private, prin care grupul BCR a cumparat Omniasig Pensii, al zecelea jucator din piata pensiilor private obligatorii (pilonul II) sau finalizarea preluarii diviziei de asigurari a BCR de catre Vienna Insurance Group, intr-o afacere de 244 mil. euro (pentru un pachet de 88,4% din titluri).
Potrivit datelor centralizate de ZF valoarea tranzactiilor imobiliare de mari dimensiuni s-a ridicat la aproximativ 140 de milioane de euro in trimestrul trei al acestui an, mai putin de un sfert comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au avut loc tranzactii de peste
620 de milioane de euro. Astfel, in lunile iulie, august si septembrie din acest an au fost incheiate doar doua tranzactii de mari dimensiuni, si anume achizitia de catre firma elena Raptis Kavouras a unei suprafete de 1,6 hectare din Satul Francez, in urma unei afaceri de 68 de milioane de euro, precum si vanzarea de catre Gheorghe Iaciu a centrului de depozitare Expo Market Doraly din Capitala in urma unei afaceri estimate la circa 70 de milioane de euro.
"Daca in T3 2007, excluzand mega tranzactia (Rompetrol - n. red.), investitorii strategici si financiari isi imparteau in mod aproximativ egal piata de M&A, in T3 2008, investitorii financiari au pierdut teren, cu un minus de 49% ca valoare fata de aceeasi perioada din 2007, in conditiile in care numarul de tranzactii semnate a crescut de la 9 la 15, si cota lor s-a diminuat la 38% de la 49% din total piata", a explicat Ioana Filipescu.
Cu toate acestea, in primele noua luni ale anului, piata locala de fuziuni si achizitii (M&A) a inregistrat o scadere de numai 4,5%, de la 4,87 mld. euro la 4,65 mld. euro.
"La noua luni 2008 piata de M&A din Romania a inregistrat nu mai putin de 136 de deal-uri, fata de 78 in aceeasi perioada din 2007. Excluzand cele doua mega tranzactii (Rompetrol, Electrica Muntenia Sud - n. red.), valoarea medie a tranzactiei s-a mentinut in jurul valorii de 38 milioane euro atat in 2007 cat si in 2008", a adaugat Ioana Filipescu.
In ceea ce priveste tarile din care au provenit cei mai activi investitori in Romania acestea sunt Italia, Austria, Franta si Germania.
Piata s-a contractat astfel puternic dupa ce in primele sase luni a crescut cu aproximativ 150% fata de aceeasi perioada din 2007, afectata de restrangerea accesului la creditele bancare si de criza financiara care a inceput sa se propage.
Ioana Filipescu, managing director al Raiffeisen Investment Romania: In trimestrul trei din 2008 marea majoritate a tranzactiilor, din punct de vedere valoric, au fost de tip inbound (achiziti straine - n. red.), cu un total de 975 milioane de euro, urmate de tranzactiile 'domestice' cu 96 milioane de euro si in ultimul rand de tranzactii 'outbound' (achizitii romanesti in afara - n. red.) cu doar 8 milioane de euro. Din punctul de vedere al numarului de tranzactii, prima si a doua categorie au inregistrat fiecare cate 25 de tranzactii, in timp ce doua companii romanesti au cumparat pachete de actiuni la societati din strainatate.
 
"Intr-o prima faza, adica pana la mijlocul lunii septembrie, situatia defavorabila a celorlalte piete, in special a pietei americane dar si a celor mature din Europa de Vest, a determinat o directionare a fluxurilor investitionale catre regiune. Tot factor favorizant a fost si descresterea graduala a leverage-ului, ceea ce a favorizat regiunea, generatoare de tranzactii de volum mai mic si de rate de crestere superioare, astfel oferind randamente comparativ superioare", spune Ioana Filipescu.
Sefa Raiffeisen Investment Romania se asteapta la o reducere treptata a numarului tranzactiilor de pe piata locala, in conditiile in care se observa deja o diminuare a deal-urilor investitorilor financiari.
"Ritmul semnarii unor tranzactii noi va fi cu siguranta mult incetinit fata de perioadele anterioare. Cum insa durata executiei mandatelor este relativ mare, de peste 6 luni, probabil ca, din pacate, in T4 2008 vom vedea mai multe tranzactii decat in T1 2009. Chiar si excluzand mega tranzactia strategica din 2008 (Enel), achizitiile facute de investitorii financiari au inregistrat o scadere masiva la noua luni 2008 fata de noua luni 2007", a spus Ioana Filipescu.
In piata consultantei pentru fuziuni si achizitii a aparut inca de la inceputul anului ideea scaderii valorii activelor romanesti, insa cei mai multi reprezentanti ai fondurilor de investitii spuneau ca nu au asistat pana acum la o astfel de corectie.
Cele mai recente puncte de vedere indicau o diminuare cu 25-50% a valorii activelor romanesti, urmand tendinta de la nivel mondial.
"La nivel de fenomene economice exista tot timpul decalaje intre cauze si propagarea efectelor acestora. Deja nu mai exista leverage. Dar si refinantarea a devenit extrem de problematica si de costisitoare.
Despre alternativa pietei de capital nici nu se mai pune problema. Dupa propagarea efectelor nefaste ale crizei economice oarecum generalizate vom asista cu siguranta si la ajustarea asteptarilor din partea vanzatorilor", a concis Ioana Filipescu.
Printre cele mai mari deal-uri inchise in acest an se numara preluarea Asiban de catre Groupama, a Upground Project de catre RREEF Real Estate, achizitia de catre Iberdrola Renovables a Eolica Dobrogea AG, de catre CEZ a Continental Wind Partners (CWP), precum si deal-ul Uniqa-Unita sau Heineken - Bere Mures.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO