Companii

Rafo se opreste pana in 2010 pentru modernizare. 1.000 de oameni pleaca acasa

Rafo se opreste pana in 2010 pentru modernizare. 1.000 de oameni pleaca acasa

Click pentru imaginea intreaga

25.02.2008, 19:17 21

Rafinaria Rafo Onesti a oprit la sfarsitul saptamanii trecute productia, unitatea urmand sa nu mai functioneze pana in 2010 din cauza inceperii unui program de retehnologizare de 350 mil. euro.
Odata cu aceasta oprire, aproximativ jumatate din angajatii companiei, circa 1.000, ar putea fi concediati. Retehnologizarea companiei incepe in contextul in care Rafo a rambursat anul trecut datorii de 250 mil. euro pe care le avea la stat, multi specialisti discutand chiar despre o posibila relansare a rafinariei pe plan local, dupa ce aceasta a fost inchisa de mai multe ori.
"Programul de modernizare va costa 350 mil. euro si va fi finalizat in 2010. In rafinarie vor ramane cei care vor lucra la structura operationala, la modernizare si la lucrarile de ecologizare. Cred ca vor ramane in societate intre 850 si 1.300 de angajati, dar cam in doua saptamani se va sti exact numarul celor care raman si al celor care pleaca", a declarat liderul sindicatului Rafinorul, Ion Marian, citat de Mediafax.
Potrivit liderului sindical, proprietarii rafinariei au recurs la aceasta solutie din cauza pierderilor lunare de zece milioane de euro generate de instalatiile vechi si de consumul energetic ridicat. Reprezentantii Rafo nu au putut fi contactati pentru declaratii suplimentare.
Decizia vine la scurt timp dupa ce rafinaria a anuntat incheierea unui contract pentru procesarea de titei cu firma Petrochemical Trading, controlata de Petrochemical Holding, unul dintre actionarii rafinariei, valabil pana in 2010.
Rafo are o capacitate de rafinare de 3,5 milioane de tone anual, fiind la un nivel similar cu rafinaria Arpechim, una din cele doua unitati de profil administrate de Petrom.
Desi nu este cel mai bun moment pentru rafinori din cauza cotatiilor foarte ridicate la care se tranzactioneaza barilul de titei, la momentul in care Rafo a anuntat plata datoriilor, specialistii de pe piata de profil vedeau sanse destul de bune ca unitatea din Onesti sa revina pe piata petroliera locala.
Actionarii Rafo au aprobat in noiembrie 2007 o majorare de capital de 1,58 miliarde de lei, la 2,01 miliarde de lei (601 milioane de euro), prin conversia unor creante in actiuni, operatiune in urma careia statul iese din actionariatul companiei. In urma operatiunii, Petrochemical Holding va detine 31,67% din capitalul Rafo, Calder-A - 35,98%, Balkan Petroleum - 20,98%, Raglam Overseas - 7,5%, Tender - 0,69%, Prospectiuni - 2,27% si Atlas Gip 0,47%.
Rafo a intrat in stare de insolventa in aprilie 2004, fiind la acea data cel mai mare datornic la buget. In 2007, AVAS a ridicat gajul instituit asupra actiunilor rafinariei, intrucat investitiile asumate prin contractul de privatizare au fost efectuate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO