Companii

Radu Hanga: Scaderea dobanzilor bancare deschide calea fondurilor private de investitii

06.12.2005, 19:00 23

Directorul BT Asset Management urmareste o strategie de dezvoltare bazata pe ascensiunea rapida pe piata fondurilor mutuale, dar si intrarea pe piata fondurilor de investitii private.

Banca Transilvania a facut primul pas in aceasta directie lansand primul fond inchis de investitii adresat investitorilor autohtoni, BT Invest 1. Lansarea acestui fond privat confirma cererea in crestere existenta pentru produse de investitii alternative, determinata, in primul rand, de scaderea dobanzilor din sistemul bancar.

"Acest fond se adreseaza investitorilor calificati, reprezentati de institutii financiare, care sunt afectate de evolutia dobanzilor pe piata monetara. Din acest motiv, consideram ca pe acest segment potentialul de crestere este semnificativ. Prin lansarea acestui fond, le oferim acestor investitori calificati un vehicul de investitii care sa le aduca randamente mai ridicate decat cele obtinute in sistemul bancar", a declarat Radu Hanga, directorul general al BT Asset Management, societatea de administrare a investitiilor a Bancii Transilvania.

Fondurile de investitii private reprezinta o alternativa mai atractiva si pentru administratorii de fonduri, deoarece reglementarile CNVM privind functionarea acestora sunt mai flexibile decat in cazul fondurilor mutuale. Un alt atu il reprezinta faptul ca aceste fonduri private se adreseaza unui numar limitat de clienti, care sunt de regula investitori calificati, adica entitati autorizate sa opereze pe piete financiare, cum sunt bancile, societatile de asigurari sau fondurile de pensii private.

"Am decis sa intram pe segmentul fondurilor de investitii private si datorita flexibilitatii mai mari in alcatuirea si administrarea portofoliului. In cazul fondurilor inchise nu exista limite in ceea ce priveste expunerea fata de un anumit tip de titluri sau fata de un anumit emitent, riscurile asociate fiind si ele mai ridicate", a mai precizat Hanga.

Spre deosebire de fondurile private, fondurile mutuale nu pot plasa decat maximum 5% din activul net in titlurile unui emitent, sau maximum 10% cu acordul CNVM.

BT Invest 1, primul fond de investitii privat lansat de Banca Transilvania, este orientat preponderent catre piata de capital, putand plasa pana la 100% din active in actiuni listate pe piata bursiera. Participarea la acest fond este deschisa unui numar de 100 de investitori calificati, iar valoarea nominala a unei unitati de fond este de 10.000 de lei (circa 2.740 de euro). Durata de functionare a fondului este de 10 ani. BT Invest 1 este al doilea fond de investitii privat care este operational in acest moment pe piata si primul lansat dupa noile reglementari.

Fondul este cu emisiune discontinua, subscrierile si rascumpararile de unitati de fond realizandu-se incepand de pe data de 5 pana pe data de 25 inclusiv a fiecarei luni.

"Ca perspectiva, intentionam sa mai lansam in 2006 cel putin inca un fond privat, care sa se adreseze si investitorilor persoane fizice", a mai precizat directorul BT Asset Management.

Alte doua societati de administrare a investitiilor si-au anuntat pana in prezent intentia de a lansa fonduri inchise. Globinvest din Cluj va lansa doua astfel de fonduri, unul cu plasamente in efecte comerciale, iar celalalt cu investitii pe piata de capital.

Societatea de administrare a investitiilor Certinvest a iesit pe piata cu primele fonduri imobiliare.

Potentialul de dezvoltare al pietei fondurilor de investitii private este unul ridicat, atat pe segmentul investitorilor institutionali calificati, cat si pe segmentul de investitori persoane fizice. Dezvoltarea in ultimii ani a unei generatii de manageri, cu venituri medii anuale de peste 100.000 de euro creeaza premisele aparitiei primelor fonduri de hedging (hedge funds). Fondurile de hedging reprezinta o categorie de fonduri inchise care se adreseaza investitorilor "acreditati", cu venituri mari. Intrarea intr-un astfel de fond presupune o investitie initiala mare, ceea ce face ca aceste vehicule de investitii sa fie exclusiviste, spre deosebire de fondurile mutuale, care se adreseaza publicului larg.

BT Asset Management administreaza in prezent active in valoare de aproximativ 30 de milioane de lei (8,2 milioane de euro). Societatea de administrare a Bancii Transilvania a lansat la inceputul lunii octombrie doua fonduri mutuale, BT Clasic si BT Maxim. Cele doua fonduri au avut o evolutie spectaculoasa, ajungand, la doar doua luni de la lansare, sa detina impreuna active de aproape 20 de milioane de lei (5,48 milioane de euro). In afara de acestea, BT Asset Management mai administreaza conturi individuale a caror valoare se ridica la peste 10 milioane de lei (2,7 milioane de euro).

"Estimarile noastre initiale, care au stat la baza planului de afaceri au fost depasite. Succesul se datoreaza celor doua atuuri pe care le avem, adica experienta in administrarea de active si elementul de siguranta dat de apartenenta la un grup financiar cu traditie", a aratat directorul BT Asset Management. andrei.chirileasa@zf.ro

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Comandă anuarul ZF TOP 100 companii antreprenoriale
AFACERI DE LA ZERO