Companii

Radu Furnica vaneaza viitoarele generatii de manageri. Cei mai buni 1000 de absolventi de facultate se vor regasi pe lista celui mai cunoscut vanator de executivi

Radu Furnica vaneaza viitoarele generatii de manageri

Radu Furnica, presedintele Leadership Development Solutions

29.06.2009, 00:00 646

Radu Furnica, 52 de ani, unul dintre cei mai vechi „vanatori" de executivi de pe piata locala, lanseaza in plina criza o noua divizie de business, prin care isi propune sa adune intr-o baza de date cei mai buni 1.000 de absolventi de facultate de pe piata, pe care apoi sa ii plaseze catre cei mai mari jucatori din economie.

Cu o investitie totala de peste 250.000 de euro, Furnica spera sa ajunga cu noua divizie de business la afaceri de un milion de euro anual. „In primul an, vom sustine o organizatie anorexica, pentru ca sunt vremuri grele. Avem cel putin cinci companii interesate. In conditiile in care vom plasa 500 de tineri absolventi pe an in organizatii, la un tarif minim de 2.000 de euro, vom ajunge la un business de un milion de euro anual. Scopul nostru este sa livram in companii tineri care au potentialul de a deveni managerii de maine. Daca unul din tinerii pe care ii vom selecta va ajunge seful unei corporatii la un moment dat, pot sa spun ca a meritat efortul", spune presedintele si CEO-ul companiei de executive search Leadership Development Solutions (LDS), partenerul pentru piata locala al Korn/ Ferry International, cea mai mare companie de executive search din lume.
Talent Gate va pune bazele unui sistem de evaluare a competentelor si va crea un sistem de sortare a celor mai buni absolventi de pe piata.
„Nu ne intereseaza toti absolventii de facultate. Nu ne intereseaza nici macar a zecea parte dintre ei. Ne intereseaza doar cei mai buni. Vrem ca acesti candidati pe care ii propunem companiilor sa fie «best of the best»", isi explica Furnica noul plan de business.
Presedintele LDS spune ca potentialul total de candidati de pe piata este de 400.000 - 500.000, in conditiile in care universitatile livreaza anual 200.000 de absolventi, la care se adauga inca cel putin inca 200.000 de absolventi din anii trecuti care nu au un loc de munca. „Speram ca 10% din acestia (50.000 de tineri - n.r.) sa intre in sistemul de evaluare, 5% sa treaca de evaluare, iar 2% sa fie plasati in companii".
In prezent, in sistemul pe care il administreaza Talent Gate sunt deja inscrisi 300 de studenti. Cea mai mare parte a procesului de evaluare si selectie se desfasoara online. Tinerii trebuie sa treaca prin trei tipuri de teste, care le verifica nivelul de inteligenta, personalitatea si interesele de cariera, in urma carora primesc un raport cumulativ, sub forma unui profil al potentialului de cariera.
„Rolul CV-ului este supraevaluat. CV-ul este utilizat ca un descriptiv de cariera, pe cand el este doar un istoric profesional al omului. Noi identificam la ce se pricep oamenii fara experienta, care de cele mai multe ori nu au ce sa treaca intr-un CV", spune Furnica, apreciind ca nu are concurenta pe noul segement de business.
Intr-un sistem de invatamant „normal", notarea din timpul facultatii ar trebui sa fie un indicator pentru valoarea profesionala a oamenilor. „Incercam sa ii identificam pe cei mai buni dupa niste criterii realiste si adaptate la cerintele pietei", precizeaza Furnica. El adauga ca in ultimii ani corporatiile au avut tendinta de a selecta ce e mai bun din ceea ce este disponibil pe piata. „Diferenta intre companii si companiile bune este aceea ca primele cauta mana de lucru, in timp ce ultimele vor sa angajeze oamenii cei mai buni".
In urma rezultatelor obtinute la teste, cei mai buni tineri vor intra intr-un sistem de validare „one to one", in care vor primi sfaturi de cariera de la psihologi si consultanti, astfel incat sa inteleaga ce fel de domeniu si ce fel de job li se potriveste. Ulterior, tinerii primesc informatii despre ce se intampla pe piata muncii si se agreeaza impreuna cu ei care ar fi domeniile si departamentele din companii care li s-ar potrivi cel mai bine. Faza finala reprezinta potrivirea celor mai buni tineri cu corporatiile, pe care Furnica spune ca le va selecta astfel incat sa se asigure ca sunt businessuri „sanatoase", care se angajeaza sa investeasca in tinerii recrutati si sa le ofere planuri de cariera. „Din cele 40 de banci de pe piata, spre exemplu, vom lucra cu doua. In final, vom avea liste cu tinerii «best of» pentru departamentele comerciale sau de vanzari din cadrul institutiilor financiare".
La conducerea noii divizii, Furnica a adus-o pe Anda Marian, 27 de ani, care a lucrat anterior timp de trei ani la consultantul imobiliar Coldwell Banker si pentru dezvoltatorul imobiliar Hercesa ca Head of International Sales si are experienta de patru ani in televiziune. „Am lucrat toata viata cu oameni si stiu ca daca nu ai oameni buni, nu poti sa faci nimic in business", spune ea.
Furnica este la a treia initiativa de business, care va intra sub umbrela grupului Leadership Alliance. Cea mai veche activitate a sa in executive search - pe care a derulat-o mai intai ca angajat al Korn/Ferry International, de la care a cumparat in 2001 businessul - este cercetarea pietei de top management, consilierea si recrutarea executivilor de top, care se desfasoara prin LDS. In urma cu trei ani, a infiintat Brain Bank, care ofera servicii adaptate la nivel de middle management. Talent Gate este un proiect al carui design a fost demarat in urma cu doi ani. „Noua divizie vine sa completeze piramida. Selectand cei mai buni tineri, cream «material» pentru Brain Bank, care este o pepiniera de selectie pentru executivi".
Cat priveste o posibila vanzare a noului business unit catre Korn/ Ferry International, Furnica spune ca inca este prematura o astfel de discutie. „Nu avem astfel de discutii cu Korn/Ferry. Daca ar fi interesati, probabil ca ar fi interesati de LDS si poate mai apoi de Brain Bank."

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO