Companii

Raal: Normele de mediu au dezghetat piata sistemelor de racire auto

15.06.2007, 20:43 38

Raal Bistrita, producator de echipamente pentru industria auto, agricultura si constructii, a inregistrat in primul trimestru din acest an o cifra de afaceri de 9,5 mil. euro, in crestere cu aproximativ 57% fata de perioada similara a lui 2006. Profitul net al companiei a crescut cu 150%, de la 140.000 de euro in trimestrul I al anului 2006, la 318.000 de euro pe primele trei luni ale acestui an. In luna aprilie 2007, Raal a inregistrat vanzari de peste 3,8 mil. euro.
"In prezent piata in domeniul sistemelor de racire cunoaste o crestere fara precedent, fapt datorat in mare masura normelor de mediu care reclama schimbarea motorizarilor pentru aproape toate utilajele si vehiculele", a declarat pentru ZF Transilvania directorul general al companiei, Paul Ilies.
Compania din Bistrita deruleaza in prezent mai multe programe de fabricare a noilor sisteme de racire pentru autovehicule destinate unor corporatii ca JCB, Caterpillar, Atlas Copco, Class, Visteon, John Deere, Komatsu, Kion, Voith.
"Intentionam ca incepand din acest an sa ne consolidam pozitia pe pietele de desfacere din Germania, Italia, Portugalia, Grecia si Statele Unite ale Americii si sa ne asociem cu alte companii romanesti sau straine in firme cu obiect de activitate similar cu cel propriu", a mai spus Ilies.
Ponderea exportului reprezinta aproximativ 98% din totalul cifrei de afaceri a Raal.
Pentru 2007 conducerea companiei estimeaza o valoare a investitilor de 6 mil. euro pentru reabilitarea si modernizarea halei achizitionate anul trecut la Prundu Bargaului, investitie ce va fi continuata si in 2008, cand se vor aloca 6 mil. euro in reamenajarea terenului, constructiilor noi, mobilier, birotica si software.
"Datorita solicitarilor mari venite din partea clientilor nostri, am decis anul trecut sa investim in reabilitarea unei fabrici din Prundu Bargaului cu o suprafata de aproximativ 18.800 mp destinata extinderii productiei de sisteme de racire", spune Paul Ilies. Potrivit oficialilor companiei bistritene, pana in prezent au fost cheltuiti aproximativ 3,5 mil. euro, urmand ca din trimestrul IV al anului in curs fabrica sa intre in functiune. In cadrul noii fabrici vor functiona o turnatorie, un centru de testare, un sector de prelucrari si un atelier de productie si vor fi angajati peste 450 de oameni.
Raal detine in prezent sucursale proprii in Italia, Olanda, SUA si Turcia. Parteneri de desfacere a produselor companiei bistritene pe piata externa sunt din SUA 21%, Italia 15%, Germania 11%, Austria 11%, Anglia 9%, dar si firme din Franta, Suedia, Finlanda, Cehia, Turcia, Portugalia si Grecia. Pentru acest an conducerea firmei estimeaza o cifra de afaceri de peste 40 mil. euro, in crestere cu aproximativ 65% fata de 2006, si un profit net de aproximativ 3 mil. euro.
Compania Raal a fost infiintata in anul 1991 ca societate pe actiuni, prin desprinderea din compania IUT Bistrita. Din 1995 firma s-a privatizat, actionarii fiind reprezentati de salariatii companiei in proportie de 93%, restul actiunilor fiind detinute de SIF Banat-Crisana. Numarul de angajati ai companiei este de 1.021 de persoane.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO