Companii

RAAL Bistrita produce componente pentru tractoare de 150.000 de euro bucata

11.01.2010, 23:14 317

Producatorul de sisteme de racire pentru industria auto RAALBistrita are unul dintre cele mai optimiste bugete anuntate de ocompanie romaneasca pana in prezent, estimand in acest an o cifrade afaceri de 40 mil. euro, in crestere cu 50% fata de anultrecut.

Avansul vine insa din castigarea a trei noi contracte cu firmeeuropene pentru productia de sisteme de racire pentru tractoare sicombine agricole. Tractoarele fabricate de companiile John Deere siClass, noii parteneri ai RAAL, ajung la peste 150.000 de eurobucata.

"In luna martie a anului trecut aveam comenzi in valoare deaproximativ 800.000 de euro, acesta fiind totodata si cel maiscazut nivel al activitatilor companiei din ultimii ani. Treptatsituatia s-a imbunatatit, comenzile au crescut de la o luna laalta, iar in noiembrie s-a ajuns la un nivel de 2,5 mil. euro", aexplicat Paul Ilies, directorul general al RAAL.

In 2009, compania bistriteana si-a bugetat initial vanzari de 25mil. euro, insa a incheiat anul cu un rulaj de doar 20 mil. euro.Ponderea exportului reprezinta aproximativ 98% din totalul cifreide afaceri a RAAL.

"Pentru noi, criza se apropie de sfarsit"

"Pentru compania noastra criza financiara se apropie de sfarsit,iar cresterea comenzilor din partea marilor producatori de utilajeagricole Class, John Deere si AGCO confirma acest lucru.Contractele cu aceste firme vor sustine fiecare in proportie de12%-14% cifra de afaceri RAAL din acest an. In momentul de fatavolumul comenzilor existente permite o productie lunara de peste 3mil. euro, insa ne confruntam in continuare cu o insuficienta aresurselor financiare pentru aprovizionarea cu materia primacorespunzatoare", a spus Paul Ilies. Principalii parteneri deafaceri ai companiei sunt firmele JCB, Caterpillar, Atlas Copco,Class, Visteon, John Deere, Komatsu, Kion, Voith, AGCO, IngersollRand. RAAL avea deschise anul trecut sucursale in SUA, Italia,Germania si Olanda pentru suport logistic, service, marketing silivrare.

"Am incercat sa transformam aceasta criza intr-o oportunitatepentru compania noastra, urmarind sa ne consolidam pozitia peaceste piete prin abordarea unor noi nise. Avem in vederefinalizarea unor programe de investitii care vor permite intrareape un nou segment al aplicatiilor auto, cel al racitoarelor de uleicu placi", afirma Ilies.

Compania din Bistrita, detinuta de salariati (93%), are 1.050 deangajati in prezent fata de 1.500 de oameni in luna septembrie aanului trecut.

Au disponibilizat 300 de oameni, dar spera sa-i rechemela munca

"In ultimul trimestru al anului 2009 am fost nevoiti sadisponibilizam 300 de angajati, iar alti 150 de oameni au ajuns lavarsta de pensionare. Aceasta masura era necesara pentruimbunatatirea cashflow-ului si a productivitatii. Avand in vederetendinta actuala de crestere a volumului de comenzi, speram caincepand din al doilea trimestru sa putem reangaja salariatiidisponibilizati'", a spus directorul general al RAAL.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO